időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Márki Zoltán lehet az új alkotmánybíró

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.06.14. 13:32
Márki Zoltán lehet az új alkotmánybíró

Támogatta Márki Zoltán, a Kúria büntető kollégiuma vezetőjének alkotmánybíróvá történő kinevezését az Országgyűlés igazságügyi bizottsága. A tisztség azért üresedett meg, mert Varga Zsolt András korábbi alkotmánybírót a Kúria elnökének választották.

Vejkey Imre (KDNP) a grémium elnöke bejelentette:

az Alkotmánybíróság tagjának jelöléséért összehívott eseti bizottság ma délelőtt Márki Zoltánt javasolta a posztra.

A bizottság hét igen szavazattal, egy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül támogatta a jelölt kinevezését.

Márki Zoltán meghallgatásán hangsúlyozta: az igazságot, a függetlenséget és az ítélkezést nem tarja bonyolult teoretikus kérdésnek. – Egy bírónak nincsenek tervei, nekem az üggyel nem célom van, hanem dolgom. Nem a felekkel van elszámolni valóm, hanem a törvénnyel [...], az Alkotmánybíróságon pedig az alaptörvénnyel – nyomatékosította.

A képen: Márki Zoltán
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Márki Zoltán szólt arról is, hogy

az alkotmánybíró legfőbb feladata az alaptörvény védelme, a bíróé pedig a hatályos törvény alkalmazása. Ítéletéről ismerszik meg a bíró, a bíróról a bíróság, a bíróság pedig az állam lelkiismerete

– fogalmazott.

Márki Zoltán 1990 decemberétől lett a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntető ügyszakos bírája, 1996 és 2002 között az Igazságügyi Minisztériumba beosztott bíróként dolgozott. 2002 júliusától a Legfelsőbb Bíróságra jogegységi határozatok előkészítésével kapcsolatos feladatok ellátására, határozatlan időre beosztott bíró, 2005 szeptemberétől legfelsőbb bírósági bíró, 2012 májusától kúriai tanácselnök, 2015 szeptembere 2017 áprilisa között a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának megbízott vezetője. 2021. január 12-től Kúria büntető kollégiuma működésével összefüggő igazgatási feladatokkal megbízott tanácselnök, március 15-től pedig annak vezetője lett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.