Mégsem tett beismerő vallomást a sikkasztó bankár

Az OTP dunántúli régiójának egykori vezetője negyedmilliárd forintot vett el jogsértő módon a banktól a vád szerint. Az ügyész a tárgyalás első napján felajánlotta F. Balázsnak, hogy beismerő vallomása esetén öt év börtönbüntetés lesz az ítélet, ám a vádlott nem élt a lehetőséggel.

Végh Attila
2021. 06. 01. 20:26
OTP sikkasztás
F. Balázs arra használta kapcsolatait, hogy rajtuk keresztül sikkasszon a bankból. Forrás: MW archivum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP Bank egykori vezetőjét azzal vádolják, hogy 260 millió forintot kezelt sajátjaként a bank számlájáról, luxuskiadásait, építkezését is ebből fedezte, a csalásokba pedig a beosztottjait és a bank ügyfeleit is bevonta. F. Balázs a Pécsi Járásbíróságon megtartott tárgyalás első napján azt mondta: nem követett el bűncselekményt, egyetlen fillért sem vett el munkaadója számlájáról törvénysértő módon. Az ügyész a tárgyalás elején szóban is felajánlotta a vádlottnak, hogy beismerő vallomása esetén öt év börtönbüntetés lesz az ítélet, amiből jó magaviselete esetén három év elteltével feltételesen szabadulhat. F. Balázs nem élt ezzel a lehetőséggel.

A perben 18 vádlott ügyében olvasta fel a bíróság a nyomozati eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján összeállított dokumentumokat. Az elsőrendű vádlott mellett négy egykori OTP-alkalmazott és 14 ügyfél, illetve a bankkal kapcsolatban álló cégek ügyvezetői ülnek még a vádlottak padján. A büntetőeljárás nyomozati szakaszában beszerzett bizonyítékok szerint az elsőrendű vádlott még az otthoni bevásárlásait is azzal a bankkártyával fizette, amit régióvezetői beosztásához kapott a reprezentációs célú költségek fedezésére. A vádlottak között dunántúli borászatok, szállodák és éttermek tulajdonosai is szerepelnek, akik a vádhatóság szerint a túlszámlázásból bizonyos százalékot visszaadtak a regionális igazgatónak.

F. Balázs arra használta kapcsolatait, hogy rajtuk keresztül sikkasszon a bankból
Fotó: MW archívum

A Magyar Nemzet információi szerint a jogsértést a károsult, vagyis az OTP Bank hozta a hatóságok tudomására. F. Balázs sikkasztására egy belső vizsgálat derített fényt, a pénzintézet tett feljelentést korábbi alkalmazottjával szemben, olyan iratokat és számlakivonatokat adva át bűnjelként, amelyek egyértelművé teszik a régióvezető bűnösségét. F. Balázs az OTP Bank vezetője, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató személyes bizalmával visszaélve a sikkasztások fedezésére olyan gyakorlatot épített ki, ami a bank pénzeszközeinek és humán erőforrásainak magáncélú felhasználásán alapult. Arra is van bizonyíték, hogy a bank dél-dunántúli beruházásait végző építési cégek a vádlott kérésére túlszámlázott projektekből adtak vissza különböző összegeket, F. Balázs így a bank pénzén ezekkel a cégekkel végeztette saját lakása és nyaralója felújítását is.

Az elsőrendű vádlott hivatali hatalmával visszaélve rendszeresen intéztette beosztottjaival a saját és családtagjai magánjellegű bevásárlásait, postai küldeményeinek feladását és átvételét, vagy használta fel a bank titkárságának a reprezentációs keretét, továbbá olyan színlelt utazási elszámolásokat készíttetett beosztottjaival, amelyek összegeit az érintett beosztottaktól a pénztári kifizetést követően beszedte és eltulajdonította. A belső vizsgálatok után a nyomozás is megállapította, a régióvezető bankár két kézzel szórta a bank pénzét. 2017-ben, a születésnapján közel százfős exkluzív partit adott az egyik leghíresebb villányi borászatban, sofőrjével vásároltatott be a boltokban, nyaralásakor a pécsi helyi napilapot minden reggel a sofőrje vitte le neki a bankból a balatoni villájába.

A sikkasztó a bank dunántúli régióvezetőjeként a pécsi irodaházban dolgozott
Fotó: MW archívum

A négy éve tartó eljárás bírósági szakaszában az egykori bankvezér egy szintén megvádolt beosztottját nevezte meg sikkasztóként, illetve azt állítja, hogy a hiányzó összeg egy részét jogosan használta fel reprezentációs célokra. A kifizetések között milliós pizzaszámla és a kiemelt ügyfelek megajándékozása is szerepelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.