Keményen léptek fel az adóhivatal kommandósai

Redőnyt, ablakot betörve jutottak be a gyanúsítottak ingatlanjaiba a NAV bevetési egységének tagjai.

Végh Attila
Forrás: NAV2021. 06. 16. 11:45
NAV
Forrás: NAV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság a mai napon letartóztatta annak a bűnbandának a négy tagját, akik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi felderítői által beszerzett bizonyítékok alapján közel hatmilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsíthatók. Egy gyanúsított esetében bűnügyi felügyeletet, azaz elektronikus nyomkövetővel ellátott házi őrizetet rendelt el a hatóság. A Vagyonvisszaszerzési Hivatal a bűnszervezettől nyolcmillió forint bankszámlapénzt, több mint százmillió forint készpénzt, 117 millió forint összegben gépjárműveket és egyéb vagyontárgyakat foglalt le, továbbá kilencszázmillió forintot meghaladó értékben ingatlanokat zároltak. Külföldi bankszámlákat is befagyasztottak, amelyeken csaknem 55 millió forint értékben találtak a bűncselekményből származó eurót.

A gyanú szerint a bűnszervezet az Európai Unió országain belül alumíniumtömböket vásárolt, majd Magyarországon színlelt belföldi értékesítések és valótlan belföldi beszerzések sorozatával kerülte el az adófizetést. A szándékosan csődbe vitt cégekből felépített számlázási láncban majdnem hatmilliárd forintnyi általános forgalmi adót tüntettek el ezzel a módszerrel.

A NAV Merkur bevetési egységének tagjai fogták el a gyanúsítottakat
Fotó: NAV

A NAV revizorai és nyomozói az online számlarendszer valós idejű adataiból kiindulva jöttek rá a csalásra. A budapesti nyomozók, járőrök, könyvvizsgáló szakértők és informatikai szakemberek az adóhatóság Merkur bevetési egységének támogatásával csaknem ötven helyszínen kutattak bizonyítékok után június 14-én. Hogy az ügy gyanúsítottjai ne tudjanak elmenekülni, illetve hogy a rajtaütés során ne semmisíthessenek meg bizonyítékot, a NAV kommandósai keményen léptek fel. A törvény adta lehetőségek által biztosított módon és speciális eszközök használatával szó szerint rátörték az ajtót a gyanúsítottakra.

A bíróság négy fő letartóztatását, egy fő bűnügyi felügyeletét rendelte el. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folyik, a bűnszervezet vezetői akár tíz év börtönt is kaphatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.