Nő a népesség a Balatonnál, kellenek a bölcsődék

A kormány 2019 és 2020 között összesen 5,3 milliárd forinttal támogatta a bölcsődeépítést az ország ötvenkét településén.

2021. 06. 17. 10:49
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan nőtt az elmúlt öt évben a népességszám Somogy, Veszprém és Zala megye kisebb településein, ezen belül a Balatonnál. Balatonrendesen ma öt százalékkal többen laknak, mint öt éve, Balatonmáriafürdőn hatszázalékos volt a lakosságszám-növekedés.

A Balatont közrefogó három megyében tapasztalható népességmozgásnak a csok is újabb lendületet adott, így az 1000–3000 lakosú tóparti településeken is egyre nagyobb igény mutatkozik a hároméves kor alatti gyerekek napközbeni elhelyezésére.

A kormány 2019 és 2020 között összesen 5,3 milliárd forinttal támogatta a bölcsődeépítést az ország 52 településén, ez év februárjától pedig további másfél milliárd forint jut a legkisebbek napközi otthonainak korszerűsítésére, illetve újak építésére.

Egyre nagyobb igény van a bölcsődei szolgáltatásokra a Balaton melletti településeken
Fotó: Délmagyar/Kuklis István

A Balatonnál is sorra nőnek ki a földből a bölcsődék. Az 1600 lakosú Balatonszentgyörgyön – köszönhetően a kormány 330 millió forintos támogatásának – a múlt héten rakták le a harminc kisgyerek elhelyezésére alkalmas, 500 négyzetméteres bölcsőde alapjait, Csopak 200, Balatonföldvár 230 millió forintot kapott új bölcsőde építésére, és hamarosan Zamárdiban és Balatonszabadiban sem okoz majd gondot a dolgozni szándékozó anyukáknak a kisgyerekük elhelyezése. Balatonalmádiban ugyancsak állami támogatásból egy villát alakítottak át bölcsődévé, és még az alig ezer lakosú Balatonedericsnek is jutott 85 millió forint óvoda- és minibölcsőde-fejlesztésre.

A Balaton-parti települések megújult vagy új bölcsődéiben ma már minden szakmai feltétel adott a zavartalan gyermekellátási, nevelői munkához, és a gyerekek is élveznek minden kényelmi szolgáltatást.

A most épülő, 12 gyerek elhelyezésére alkalmas balatonföldvári bölcsődében a gyerekátadó, öltöztetőhelyiségen kívül, a szülők által is igénybe vehető akadálymentes illemhelyet, gyerekmosdó-zuhanyozót, játszókertet, babakocsi-tárolót, a dolgozók részére pedig nevelői, illetve mosó- és vasalószobát is kialakítanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.