Romlik a biztonságérzet a főváros forgalmas tömegközlekedési útvonalain

Lapunkhoz érkezett olvasói jelzések szerint sokat romlott az utasok biztonságérzete a budapesti tömegközlekedési eszközökön. A forgalmasabb, belvárosi vonalakon már szinte minden napszakban jelen vannak a droghasználók és a garázda elemek, az esti órákban pedig hajléktalanok használják pihenőhelyként a járműveket. A jegyellenőrök a szóbeli felszólításon kívül nem tehetnek semmit a másokat zavaró utasokkal szemben, kényszeríteni csak a rendőrség és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága munkatársai jogosultak.

Végh Attila - Ritó Szabolcs
2021. 06. 26. 8:30
null
2021.03.26. Budapest BKV, BKK tömegközlekedés, villamosz, busz Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kitörését követően a forgalmasabb BKV-s viszonylatokon és azok megállóiban egyre több a konfliktus – derül ki a Magyar Nemzet olvasóinak tapasztalataiból. Habár a legproblémásabb útvonalak közé az 1-es, 3-as, 24-es, 28-as és 37-es villamos-, valamint a 7-es, 9-es és 99-es buszjáratokat sorolhatjuk, a járvány kezdete óta a belváros legforgalmasabb vonalán, a 4-es és 6-os villamosjáratokon is romlott az utasok biztonságérzete.

Jellemzővé vált, hogy az éjjel-nappal közlekedő villamosokon droghasználók és az agresszív viselkedésükkel a többi utasban riadalmat keltő csoportok jelentek meg.

Szerkesztőségünk megkereste a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK), amely a jelzett problémával kapcsolatban úgy fogalmazott: a BKK elsődleges céljai közé tartozik a közlekedés színvonalának emelése, ezért a 2020-as év végi ügyfél-elégedettségi felmérés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal (BRFK) közös közbiztonsági akciósorozatot indított.

Problémát jelentenek a hajléktalanok és a tudatmódosítókat szedő garázdák is
Fotó: Kurucz Árpád

Korábban a járatokon bevezetett biztonsági kamerás megfigyelésről és a jegyellenőrök munkájának biztonságosabbá tételét szolgáló testkamerák teszteléséről is kérdeztük a közlekedési központot. Akkor a BKK azt írta, hogy a legtöbb járatukon nincs gond a közbiztonsággal, csupán a sajtó és a közvélemény hajlamos a problémás eseteket felkapni. A hivatalos válasz ellenére azonban a járatok kamerás megfigyelése és a jegyellenőrök testkamerájának tesztelése arra utal, hogy nem csupán felkapott egyedi esetekről van szó.

Tapasztalataink alapján az utazási körülmények azóta sem változtak: a belváros legforgalmasabb villamosvonalának megállóiban és a kocsikban bódult tudatállapotban lévő emberek fekszenek, dülöngélnek, agresszív, összeverődött garázda elemek váltanak ki félelmet az emberekből, a forgalmas csomópontokon pedig állandósult a kéregetők jelenléte. Ezzel kapcsolatban is kérdeztük a közlekedési központot, a korábbival ellentétben válaszukból kiderült, hogy jelenleg is rendőri, illetve biztonsági őri kísérettel végeznek jegyellenőrzést több, problémás járaton. Arra is emlékeztettek, hogy

a jegyellenőrök a szóbeli felszólításon kívül nem tehetnek semmit a másokat zavaró utasokkal szemben, kényszeríteni csak a BRFK és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) munkatársai jogosultak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) tájékoztatása szerint, 2020 decembere óta folyamatos a BKK, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) és a BRFK együttműködése. A rendőrség az utasok biztonsága érdekében rendszeresen végez ellenőrzéseket, melyek során nemcsak a járműveket, hanem a megállóhelyeket és azok környékét is felügyelet alatt tartják. Az 1-es és a 3-as villamos, a 9-es, a 99-es és a 151-es buszjáratokon jelentek meg visszatérő jelleggel az ellenőrző csoportok.

Az intézkedések során idén csaknem ezer polgárt ellenőriztek a BKK járatain, több tucat bűnözőt fogtak el körözés, kábítószer birtoklás, bűncselekmény gyanúja – testi sértés, lopás miatt – írták.

Az eddig tapasztalatok szerint azonban a drogosok, alkoholisták, utasokat zavaró garázdák csak addig maradnak távol a buszoktól és a villamosoktól, míg ott vannak az egyenruhások.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.