Tovább nőtt a bizalom a kormány gazdaságpolitikája iránt

Ismét az egy évvel ezelőtti szinten van a kormány gazdaságpolitikájával való elégedettség a koronavírus harmadik hulláma után. Száz megkérdezettből 57 jelezte, hogy „inkább elégedett”.

Magyar Nemzet
Forrás: Real-PR 932021. 06. 09. 10:11
Rehabforce
20210520 budapest rehabforce megvaltozott munkakepesseguek havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét az egy évvel ezelőtti szinten van a kormány gazdaságpolitikájával való elégedettség a koronavírus harmadik hulláma után. Száz megkérdezettből 57 jelezte, hogy „inkább elégedett” – a Real-PR 93 elmúlt évben készült több közvélemény-kutatása alapján ez a legmagasabb mutatószám.

A koronavírus kitörésekor a kormány számos intézkedést tett a gazdaság életben tartása érdekében. Csökkentette a kisvállalkozók adóját, hitelmoratóriumot hirdetett és beruházásösztönzéssel próbálta átvészelni a nehéz hónapokat. Kezdetben ezt a politikát nagy társadalmi egyetértés övezte: a tavaly májusi és szeptemberi adatfelvételünk alapján a magyarok 56 és 50 százaléka, a válság ellenére is, elégedett volt a koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére hozott gazdaságvédelmi intézkedésekkel.

A türelem a második hullám elejével kezdett fogyni, a járvány harmadik hullámára pedig tovább csökkent. Idén márciusban, amikor a megbetegedések napi száma elérte a csúcsértékét és a gazdaság szolgáltató szektorának működését le kellett fékezni, hajszállal többen voltak a gazdaságpolitikával elégedetlenek (43 százalék elégedettel szemben 45 százalék mondta magát elégedetlennek).

A gazdaság és a mindennapi élet újraindítása azonban látványos fordulatot eredményezett az elégedettség tekintetében.

A június első napjaiban készült kutatás szerint két hónap alatt 43-ról 57 százalékra emelkedett a gazdasági intézkedésekkel elégedettek aránya és 45-ről 38 százalékra csökkent az elégedetleneké.

A gazdasági nehézségek hosszú esztendeje után a gyors fordulat a bizalom visszatérését mutatja. A friss kutatásunkban leginkább a kormánypártiak (85 százalék), az ötven év fölöttiek (62 százalék) és a nem nagyvárosokban lakók (60 százalék) elégedettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.