időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Vízrazziával figyelik a vízkorlátozások betartását a települések

Végh Attila
2021.06.23. 18:00
Vízrazziával figyelik a vízkorlátozások betartását a települések

Több mint húsz Budapest környéki agglomerációs településen jelentettek be a mai nappal vízkorlátozást. Ezeken a településeken tilos autót mosni és a kertekben locsolni. A települések rendészei, közterület-felügyelők, mezőőrök járják nappal az utcákat, és szabálysértési érjárást indítanak a korlátozás megszegőivel szemben. A bírság akár százezer forint is lehet.

Tilos a nappali locsolás kertekben
Fotó: MTI/Balázs Attila

A Magyar Nemzet információi szerint a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kérésére kellett elrendelni a vízkorlátozást. Az elmúlt napokban Gödöllő környékén a magasabban fekvő területekre már nem jutott víz a túlfogyasztás miatt, nem csak lakások, egészségügyi és szociális intézmények is víz nélkül maradtak.

A vízkorlátozás csak részleges, de az autómosás otthon és a mosóállomásokon is tilos. A kertekben vezetékes vízről, öntözőrendszerrel, illetve slaggal a locsolás reggel 8 és este 9 között nem engedélyezett. Hajnalban kisebb a terhelése a vízvezeték-hálózatnak, akkor engedélyezett csak a növények, kertek öntözése.

A szolgáltató szerint van ugyan elég víz, de a hőség miatt elképesztő a fogyasztás. Tavaly ilyenkor feleannyi vizet használtak el a fogyasztók, mint most. Mivel ezt nem bírja el a rendszer, az ország több pontján hasonló tiltást rendeltek el a regionális vízművek.

Az utakat is folyamatosan hűtik, emiatt is jobban fogy a víz
Fotó: MTI

Budapest környékén a pilis falvakban is érvénybe lépett a korlátozás, egyelőre jövő hét szerdáig, de ha marad a hőség, meghosszabbítják a rendelet érvényességét. A legnagyobb baj Pécelen van, ahol a kutak egy része sem működik. A település vízellátását tíznél több kút biztosítja, ezek közül háromba belecsapott a villám egy két héttel korábbi vihar során. Két kutat már megjavítottak, a harmadik javítása folyamatban van, várhatóan a hétvégére megoldódhat a vízprobléma, addig a mezőőrök is járják a települést és ellenőrzik vízkorlátozás betartását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.