Vízrazziával figyelik a vízkorlátozások betartását a települések

A hőségriadó miatt tilos locsolni és autót mosni több településen, a szabályszegőket megbírságolják.

Végh Attila
2021. 06. 23. 18:00
A cél a felelős és takarékos vízgazdálkodás
A cél a felelős és takarékos vízgazdálkodás Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húsz Budapest környéki agglomerációs településen jelentettek be a mai nappal vízkorlátozást. Ezeken a településeken tilos autót mosni és a kertekben locsolni. A települések rendészei, közterület-felügyelők, mezőőrök járják nappal az utcákat, és szabálysértési érjárást indítanak a korlátozás megszegőivel szemben. A bírság akár százezer forint is lehet.

Tilos a nappali locsolás kertekben
Fotó: MTI/Balázs Attila

A Magyar Nemzet információi szerint a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kérésére kellett elrendelni a vízkorlátozást. Az elmúlt napokban Gödöllő környékén a magasabban fekvő területekre már nem jutott víz a túlfogyasztás miatt, nem csak lakások, egészségügyi és szociális intézmények is víz nélkül maradtak.

A vízkorlátozás csak részleges, de az autómosás otthon és a mosóállomásokon is tilos. A kertekben vezetékes vízről, öntözőrendszerrel, illetve slaggal a locsolás reggel 8 és este 9 között nem engedélyezett. Hajnalban kisebb a terhelése a vízvezeték-hálózatnak, akkor engedélyezett csak a növények, kertek öntözése.

A szolgáltató szerint van ugyan elég víz, de a hőség miatt elképesztő a fogyasztás. Tavaly ilyenkor feleannyi vizet használtak el a fogyasztók, mint most. Mivel ezt nem bírja el a rendszer, az ország több pontján hasonló tiltást rendeltek el a regionális vízművek.

Az utakat is folyamatosan hűtik, emiatt is jobban fogy a víz
Fotó: MTI

Budapest környékén a pilis falvakban is érvénybe lépett a korlátozás, egyelőre jövő hét szerdáig, de ha marad a hőség, meghosszabbítják a rendelet érvényességét. A legnagyobb baj Pécelen van, ahol a kutak egy része sem működik. A település vízellátását tíznél több kút biztosítja, ezek közül háromba belecsapott a villám egy két héttel korábbi vihar során. Két kutat már megjavítottak, a harmadik javítása folyamatban van, várhatóan a hétvégére megoldódhat a vízprobléma, addig a mezőőrök is járják a települést és ellenőrzik vízkorlátozás betartását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.