időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Vizsgálják a hazánkban elérhető oltóanyagok hatékonyságát

Elek Nikoletta
Forrás: Az Emmi sajtóközleménye
2021.06.18. 13:18
Vizsgálják a hazánkban elérhető oltóanyagok hatékonyságát

Több mint háromezer személy bevonásával vizsgálják a hazánkban elérhető oltóanyagok (AstraZeneca, Pfizer, Szputnyik, Sinopharm, Moderna) hatékonyságát – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A folyamatosan rendelkezésre álló eredmények a kormány szakmapolitikai intézkedéseit is segítik.

A szaktárca lapunknak eljuttatott közleményében ismertette:

az egy éven át tartó összehasonlító elemzés során a Nemzeti Népegészségügyi Központ az oltást követően kialakult ellenanyagszintet méri, az Országos Onkológiai Intézet pedig a celluláris immunválasszal kapcsolatos vizsgálatokat végzi el.

Az említett vizsgálatok megismétlése háromhavonta szükséges. A vérvétel országosan három helyen, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, valamint a Pécsi Tudományegyetem oltópontjain zajlik. A tájékoztatóból továbbá kiderül: a teljes immunitást (celluláris és humorális) is vizsgáló kutatásokba összesen 3211 személyt vontak be, a beérkező adatokat pedig az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportja dolgozza fel.

Az Emmi kiemelte:

ezek az eredmények folyamatosan rendelkezésre állnak, hogy a kormány a szakmapolitikai intézkedések meghozatalakor is felhasználja azokat.

Hozzátették: a teljes ismeretanyag nyilvánosságra hozatalára a kutatás lezárását követően lesz lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.