időjárás 17°C Csaba 2022. július 6.
logo
Európában először Magyarországon válik elérhetővé a harmadik védőoltás felvétele

A mai naptól lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

Forrás: Koronavirus.gov.hu
2021.07.29. 16:14
A mai naptól lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint a mai naptól megnyílt az online időpontfoglaló a harmadik oltásra is, így Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét.

– Az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsük azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást. A harmadik oltás is önkéntes és ingyenes

 

– olvasható a közleményben.

A kormányzati portálon kiemelik, hogy az időpontfoglalót az tudja igénybe venni, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint négy hónapja kapta meg, az egydózisú Janssen-vakcina esetében pedig az első oltástól számítják a négy hónapot.

 

Hozzáteszik: az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele. A vírus és annak mutánsai ellen nem a lezárások és a korlátozások jelentik a megoldást, hanem az oltás.

A delta vírusvariáns miatt fontos, hogy minél többen megfelelő védettséggel rendelkezzenek
MTI/Komka Péter

Továbbá kiemelik, hogy a harmadik oltásra történő jelentkezés lehetőségét csak azok fogják látni az időpontfoglaló felületen, akik a fenti kritériumoknak megfelelnek. A fővárosban a centrumkórházakban, a megyékben a megyei kórházakban lehet felvenni a harmadik vakcinát. Ezeken az oltópontokon mindegyik olyan készítmény elérhető lesz, amely a harmadik oltásokhoz felhasználható. Emellett a harmadik oltást a háziorvosoktól is lehet igényelni, számukra az igények függvényében a megyei oltási munkacsoportok biztosítják majd a szükséges vakcinát.

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva.

 

Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmusú vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontraindikáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Az újabb oltás beadásának ténye a védettséget igazoló mobilalkalmazásban is látható lesz mind a magyar védettségi igazolvány, mind pedig az EU-s Covid-igazolás esetében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.