A mozgás öröme legyen, ami összeköt! – Startol az Egy vérből valók vagyunk

Szerdán immár hetedik alkalommal veszi kezdetét az Egy vérből valók vagyunk jótékonysági futás, amely a véradásra való buzdítás mellett a határon túli magyarokkal való összetartozásra hívja fel a figyelmet. A célba érkezést követő napokon az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával a magyarfülpösi szórványkollégium fiataljainak szervez sportprogramokat.

2021. 07. 13. 10:19
null
A szervezők kiemelt célja a határon túli magyarokkal való összefogásra felhívni a figyelmet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás idei mottója az, hogy a múlton való állandó siránkozás helyett a segítés és a mozgás öröme legyen az, ami összeköt – hangsúlyozta a Magyar Nemzet kérdésére Gui Angéla. A jótékonysági futás főszervezője a kezdeményezés részleteit ismertetve elmondta:

a véradással egybekötött futás július 14-én rajtol a fővárosból, majd Szolnokot, Berettyóújfalut, Nagyváradot és Kolozsvárt érintve hat nappal és hatszáz kilométerrel később ér célba az erdélyi Magyarfülpösön található szórványkollégiumban.

A szervezők kiemelt célja a határon túli magyarokkal való összefogásra felhívni a figyelmet

A húsz évvel ezelőtt alapított intézményben – folytatta – olyan gyermekek találtak átmeneti menedékre, akik nem tanulhattak az anyanyelvükön, odahaza pedig naponta kellett szembenézniük az erőszakkal, az alkoholizmussal és a nélkülözéssel. Mivel

ezek a gyerekek csak hétköznap lehetnek az otthon lakói, nem ritka, hogy egész hétvégén éheznek, sőt legtöbbjük fűtetlen helyiségben, a betonpadlón alszik

– magyarázta a futónagykövet.

Gui Angéla felidézte, hogy december 31-én a Fuss pont most! elnevezésű virtuális jótékonysági futásból összegyűlt adományokból az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány több mint ötszáz pár új sportcipőt tudott megvásárolni, amelyből az első száz darabot januárban a fülpösi szórványkollégium lakói vehették át. Ezúttal pedig

a nemzetpolitikai államtitkárság, valamint számos civil támogató közreműködésével 45 nehéz sorsú gyermeknek szerveznek sporttábort,

ahol a különböző labdajátékok mellett futóversennyel, kirándulásokkal és csángó néptánccal szórakoztatják a fiatalokat. Hozzátette: a programok megszervezését hat animátor és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Testnevelés és Sport Karának tanárai is segítik.

Gui Angéla 2015 óta szervez jótékonysági futásokat

Az esemény fő szervezője végül kiemelte:

a futás és az ötnapos sporttábor megszervezése mellett a kezdeményezés fontos része a véradás is.

Gui Angéla felhívta a figyelmet, hogy évről évre csökken a véradók száma, a járvány utáni időszakban pedig a kiesést is pótolni kell, ezért a futás útvonala mentén három helyszínen, Budapesten, Szolnokon és Berettyóújfaluban szerveznek véradónapokat.

A jótékonysági kezdeményezés részletes programja IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.