időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

„Az optimista angolul tanul, a pesszimista kínaiul, a realista meg lőni” + videó

Forrás: Ma7.sk
2021.07.20. 21:49
„Az optimista angolul tanul, a pesszimista kínaiul, a realista meg lőni” + videó

Sztáray Péterrel, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkárával beszélgettek az idei Gombaszögi Nyári Tábor második napján. A rendelkezésre álló egy órában Sztáray tulajdonképpen egy gyorstalpalón vezette be az igen szépszámú hallgatóságot a geo- és biztonságpolitika rejtelmeibe – adta hírül a ma7.sk.

A beszélgetés során szóba került a Kína és Magyarország közötti viszony is, amiről az államtitkár elmondta: látni kell azt, hogy Kína felemelkedett és elkezdett nyitni, és ma már a világ számos helyén találkozunk kínai üzleti, politikai vagy katonai jelenléttel.

– Magyarországnak az az érdeke, hogy minél konstruktívabb kapcsolatokat építsen ki, amihez az szükséges, hogy Magyarország elismerje Kína nemzetközi státusát

– közölte.

Sztáray Péter a nagyhatalmakhoz fűződő viszonyokkal összefüggésben azt is elmondta, hogy biztonságpolitikai berkekben van egy mondás, miszerint

„az optimista angolul tanul, a pesszimista kínaiul, a realista meg lőni”.

Hazánk válságállóságával és önellátásával kapcsolatban a szakértő közölte, hogy a magyar honvédség az elmúlt években hatalmas lépéseket tett előre azzal, hogy megteremtette a szállítógép-kapacitását, ami az áruszállítás miatt fontos. Másrészt a Külgazdasági és Külügyminisztérium beszerzett egy szállító repülőgépet, amivel nagy távolságból is gyorsan és stratégiailag fontos méretekben tudnak szükséges eszközöket szállítani, legyen az vakcina vagy szájmaszk – ahogy a járvány idején már többször is történt.

A nemzeti kisebbségek helyzete és védelme is szóba került. Az államtitkár elmondta: az Európa Tanács (amely az Európai Uniótól független szerv) fontos szerepet tölt be a kérdésben, ezért Magyarországnak is kiemelten fontos testület. Eközben az Európai Bizottság a Minority SafePack ügyében megmutatta, mennyire alkalmatlan arra, hogy a kérdést a saját helyén kezelje.

– Egy nagyon rövidlátó megközelítéssel utasították el azt, hogy a nemzeti kisebbségek helyzetével foglalkozzanak

– tette hozzá.

A teljes beszélgetés az alábbi videón tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=wXgQELEq6nk&t=1709s&ab_channel=Ma7-H%C3%ADrek