Berki Krisztián most is a buszsofőrt hibáztatja

Két és fél év szabadságvesztés kiszabását kérte a vádiratban az ügyészség Berki Krisztiánra, aki 2018-ban a vád szerint szabálytalanul megelőzött egy BKV-buszt, bevágott elé, majd büntetőfékezett előtte. A celeb vállalkozó tagadja a büntetőfékezést, a szabálytalan előzést elismeri.

2021. 07. 12. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden már ítéletet is hirdethet a bíróság az ellentmondásos megítélésű celeb vállalkozó, büntetőfékezéses ügyében. Kétszeri halasztás után június 4-én tartották meg az előkészítő ülést. A vádlott 2018-ban fékezett le a vád szerint szabálytalanul egy BKV-busz előtt, amelyben 2,5 millió, a celeb luxusautójában pedig 14 millió forintos kár keletkezett. Berkit közúti veszélyeztetéssel vádolják.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=265752425104361

Az ügyész az előkészítő ülésen két év hat hónap letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta, amennyiben Berki beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalásról való jogáról, a celeb vállalkozó azonban tagadott és azóta is tagad.

Érdekesség, hogy Berki már a júniusi előkészítő ülésre is kirendelt ügyvéddel érkezett, mert korábbi védőjét, Sz. Rolandot elfogták, meggyanúsították, beismerő vallomást tett, nyomkövetőt kapott a bokájára, majd a Budapesti Ügyvédi Kamara fel is függesztette az ügyvédi praxisát.

Berki Krisztián „izomcelebre” letöltendő börtönt kért az ügyész a büntetőfékezés miatt
Fotó: Hír TV Riasztás

Vallomást tett az izomceleb

Hétfőn a bizonyítási eljárás Berki Krisztián vallomásával kezdődött.

– Szlovákiából egy kirándulásról érkeztem haza. A Pünkösdfürdő utcánál tapasztaltam, hogy a busz jobbra indexel, lehúzódik, de nem engedte, hogy megelőzzem. Utólag tudtam meg, hogy szabálytalanul akartam előzni, ezt nem tudtam. Szerettem volna minél hamarabb túlesni az előzésen, úgy éreztem, hogy a sofőr nem szimpatizál… erőszakos, agresszív vezetési stílusa volt. Végül kielőztem, visszatértem a sávomba, akkor szólt a feleségem, hogy megérkeztünk. A feleségem a térképem, a navigációm, egy házat akartunk megnézni, oda mentünk. Láttam, hogy a lakópark kapuja zárva van, a másik oldalon pedig egy pocsolya volt, ezért a szervizútra akartam kanyarodni, a tükörben láttam, hogy a busz nem lassít, majd belém jött – vallotta a vádlott, aki tagadja a büntetőfékezést, és állítja, ő csak fékezett. A bíró kérdésére közölte, hogy korábban is előzött itt buszt, arra nem tudott választ adni, hogy miért tette ezt rendszeresen, holott tábla és záróvonal is tiltja az adott helyen az előzést. A bírói kérdésre azt is bevallotta, hogy valószínűleg átlépte a megengedett sebességet előzéskor, első érvelése szerint előzés közben 20-35 százalékkal lehet gyorsabban menni, mint az előzendő jármű.

Amikor a bíró megkérdezte, hogy mégis hogy gondolja ezt, hiszen előzésnél sem lehet meghaladni a megengedett sebességet, ekkor Berki kényszeredetten nevetett. Ugyancsak nevetgélt, sőt időnként hangosan röhögött, amikor a baleset másik részese, az autóbusz-vezető tanúvallomást tett.

A buszsofőr vallomása

Sz. Zsolt elmondta, hogy csak lassított a megállónál, mert nem volt se le-, se felszálló utas. Hallotta a dudálást, és állítása szerint azért dudált vissza, hogy jelezze, nem fog megállni. Berki ekkor nagy sebességgel megelőzte a buszt, ezért próbált intenzív fékezéssel megállni, de nem vészfékezett, mert féltette az utasokat. Az autóbusz-vezető szerint Berki Krisztián rögtön fékezni kezdett, ahogy a busz elé ért, „állófékezést csinált”. A buszvezető állítja, ő folyamatos, intenzív fékezést végzett az utasok védelme miatt, hiába mondta azt a szakértő, hogy egy ponton felengedte a pedált, majd vészfékezett. Tagadja, hogy balra rántotta volna a kormányt. Berki a tanúvallomás alatt nemcsak hangosan nevetett, méltatlankodott, sóhajtozott, majd morogva fejezte ki nemtetszését, mire a bíró felszólította: „Viselkedjen!”

A tárgyaláson levetítették a vádbeli büntetőfékezésről készült fedélzetikamera-felvételt. A bíró megjegyezte, hogy ő úgy látja, a busz nemcsak lassított, hanem egy pillanatra meg is állt a buszmegállónál, ám azt a felvétel sem bizonyítja, hogy a buszsofőr balra rántotta volna a kormányt. Ezt a közlekedési szakértő is megerősítette, Berki azonban fenntartotta vádlotti vallomását.

A bíróságon bemutatott, teljes felvételen egyébként jól hallhatóan azt mondja a buszsofőr a fékezés után, hogy

Berki, b...meg, ki lenne.

Ezzel vádolják a celeb vállalkozót

Szabálytalan és indokolatlan fékezéssel egy utasokat szállító autóbuszt kényszerített vészfékezésre Berki Krisztián, a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint. A vád szerint a vádlott 2018. március 17-én, Budapest, III. kerületben, a Pünkösdfürdő utcában autózott. Előtte haladt egy busz, ami a megállóhoz érve lelassított, de le- és felszálló utas hiányában nem állt ott meg. A vádlott a záróvonal és az előzni tilos jelzés ellenére meg akarta előzni a buszt, ez azonban nem sikerült neki, vissza kellett sorolnia. Mind a vádlott, mind a busz vezetője dudált egymásra. A vádlott ezután feldühödve, a megengedett sebesség túllépésével, megelőzte a buszt, majd elé visszatért, intenzív fékezésbe kezdett, végül a busz előtt megállt. Az autóbusz vezetője vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést. A busz utasai közül többen az ülésből előrelendültek, kiestek, a kapaszkodórúdba ütötték magukat. Személyi sérülés nem történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.