Csepelen hatalmas közpark épül, nem úgynevezett budapesti nagyerdő

„Új nagy parkot tervezünk Csepelen. Elindítottuk a közösségi tervezés első lépéseként az igényfelmérést” – írja közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, aki bemutatta a Csepeli közpark terveit is. Érdekes, hogy bár a projektre a főváros is rábólintott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, Karácsony Gergely ezt elfelejtette és a kormányt támadja, mondván, budapesti nagyerdőt képzelt oda. A főpolgármester a csepeli és ferencvárosi területekre vizionálta a fővárosi nagyerdőt, ám megválasztása után már nem emlékezett szándékára, csak miután lapunk felidézte programjának ezt a pontját.

2021. 07. 03. 15:40
null
Csepeli közpark látványterve, Fotó: BFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kipukkadt a kommunikációs lufi, Csepel északi részén egészen biztosan nem lesz budapesti nagyerdő, ugyanis a Budapest Fejlesztési Központ megkezdte a Csepeli közpark közösségi tervezését a főpolgármester jóváhagyásával. Innentől fogva Karácsony Gergely hangulatkeltő támadó lózungtárából kihúzható az a mondat:

„Nem engedek egy négyzetcentimétert sem elvenni a budapesti nagyerdőből”.

Valóban a fővárosi erdő szerepelt Karácsony főpolgármesteri programjában, ám amikor a Párbeszéd nevű minipárt társelnöke elfoglalta a főpolgármesteri széket, szembesülhetett azzal, hogy már előkészített projekt vár kivitelezésre az ottani Nagyvásártelepre és körülötte lévő területekre.

A kormány Diákvárost és Csepeli közparkot tervezett a déli barnamezős területre Déli Városkapu projektnévvel, amely a Momentum és Karácsony által megfúrt olimpiai rendezés lefújása után került a tervezőasztalra.

A Csepeli közpark látványterve Fotó: BFK

Lényeges mozzanat, hogy Karácsony Gergely a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában áldását adta a Csepeli közpark megvalósítására, ezért is felejthette el a korábbi ígéretét, egészen addig, amíg lapunk nem emlékeztette a főpolgármestert, hogy ő programjában még teljesen mást képzelt el arra a területre, s az általa elplagizálni akart Diákváros és a Csepeli közpark nem az ő javaslata alapján valósul meg, hanem kormányzati projekt.

Igaz, a 2019-es önkormányzati kampány emlékezetes, nagy megrökönyödést kiváltó pillanata volt, amikor Karácsony Gergely azt sem tudta, hogy Budapesten hol helyezkedik el Csepel. Idén tavasszal a Diákváros átkerült Palkovics László innovációs miniszterhez, de a nagy Csepeli közparkot továbbra is a Budapest Fejlesztési Központ valósítja meg.

„A pandémia tovább erősítette zöldterületeink fontosságát a városi életvitelünkben, miközben arra is rávilágított, hogy nem jó, ha csak pár népszerű nagy parkon osztozik több millió városlakó, miközben értékes zöldterületek maradnak kihasználatlanul.

A Csepeli közpark látványterve Fotó: BFK

A Budapest Fejlesztési Központ ezért Észak-Csepelen új közpark kialakításának tervezését kezdte meg, a főváros és a kormány közös döntéshozó testülete, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa döntése alapján, kormányzati finanszírozásban.”

– áll Vitézy Dávid posztjában. A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója hozzátette: a Csepel-sziget északi részén található terület ma elhanyagolt, leromlott, rendezetlen állapotú, ipari és barnamezős területekkel.

A Csepeli közpark látványterve Fotó: BFK

„Ideje teljesen megújítani! Az új Csepeli közpark az utóbbi évtizedek legnagyobb zöldfejlesztése: 36,2 hektár területen valósul meg – ez háromszor akkora, mint a Városmajor. Évtizedes terv, hogy itt egy új nagy városi park jöjjön létre – most végre a tervezése is megkezdődhet. Mondják el véleményüket, hogy a végleges terveket közösen alakíthassuk ki! A nagy park mindannyiunké, fontos, hogy minél több parklátogató igényének megfeleljen” – hívta fel a figyelmet Vitézy, aki hozzátette: július végéig várják a véleményeket.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár hozzátette: a park mindent „tud” majd, amit egy zöldterülettől elvárnak a városlakók.

Hely a kikapcsolódásra: nagy kiterjedésű pihenőtereket, tisztásokat alakítunk ki, fás ligetekkel, sétányokkal, sétapark és bringásparadicsom, igényes gyalogos- és kerékpárutakkal, az aktív pihenés terepe: kültéri fitneszparkokkal, mászófallal, görparkkal, egy zöldebb élet lehetősége: közösségi kertek, jobb levegő és bővülő ökológiai sokszínűség” – sorolta közösségi oldalán az államtitkár.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.