Egyre durvább a droghelyzet Budapesten

Az eddigi adatok szerint kábítószer hatása alatt kezdett el emberekre vadászni a XVII. kerületben az az ámokfutó, akit a szabadnapját töltő Horváth András, a Készenléti Rendőrség járőrvezető őrmestere fegyverzett le. Budapesten egyre durvább a droghelyzet.

2021. 07. 26. 17:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább durvult a droghelyzet Budapesten.

Most éppen a XVII. kerületben vadászott emberekre egy kábítószer hatása alatt álló ámokfutó, aki ész nélkül lövöldözött az utcán. A drogost egy szabadnapját töltő készenléti rendőr fegyverezte le. Horváth András őrmester, a Készenléti Rendőrség (KR) járőrvezetője Rákosmente egyik tömbházának lakásában hallotta meg a lövések zaját.

A rendőrség hivatalos Facebook-oldalán számolt be a hőstettről.

Horváth András, a Készenléti Rendőrség járőrvezető őrmestere fegyverezte le az emberekre vadászó, lövöldöző drogos ámokfutót a XVII. kerületben.
Fotó: A rendőrség felvétele

– Meg tudom különböztetni egy lövés hangját bármilyen más zajtól. A nyitott ablakon keresztül hallottam a dörrenést, majd közvetlen utána kiabálásra lettem figyelmes – mondta Horváth őrmester. A rendőr ezek után lerohant a társasházat körülvevő parkba, hogy ha kell, segíthessen.

– Egy fiatal srác és egy lány lélekvesztve rohant felém. Drámai volt látni a reakciójukat, mindketten sokkos állapotba kerültek. Megállítottam őket, és közöltem, hogy rendőr vagyok, majd kértem tőlük, mondják el, mi történt velük – folytatta a beszámolóját a járőr, akinek

a 16 éves fiatalok zokogva számoltak be arról, hogy egy férfi minden előzmény nélkül megtámadta őket. A fiút megütötte, a lányt fojtogatni kezdte, majd elővett egy fegyvert, és miközben menekültek előle, rájuk lőtt. A fiatalok a rendőr elmondása szerint a feszült pillanatok közben a hátuk mögé mutogattak, arra utalva, hogy az ámokfutó mindjárt odaér.

– Magam mögé tereltem őket, és egy nagy méretű alumíniumszemetes felé intettem, hogy annak takarásában rejtőzzenek el – mesélte tovább az őrmester. – Tőlem mintegy húsz méterre felbukkant az ismeretlen férfi, elkezdtem futni felé. Tekintete zavarodottságot sugallt, mintha az áldozatokat vadászva fürkészte volna a terepet. Fején lövészetnél használt fülvédő volt. Nem lehetett hosszasan gondolkozni. Néhány másodperc is elég volt ahhoz, hogy felmérjem, nincs a kezében semmi, ezért azonnal a fegyvert kerestem.

Láttam, hogy az övénél, a pólója takarásában dudorodik valamilyen tárgy. Rákiabáltam, hogy álljon meg, majd a reagálására nem hagyva időt, rögtön a felsője felé nyúltam. Ráfogtam a fegyverre, kirántottam a nadrágkorcból, és a saját pisztolyát fogtam rá, úgy kényszerítettem a földre.

Utasításaimmal folyamatosan kontroll alatt tartottam, nehogy hirtelen mozdulatot tegyen – idézte fel a történteket. Mint elmondta: ezek után kipakolta a férfi zsebeit, ahonnan előkerült egy kilenc centiméteres pengéjű zsebkés is. Ezután telefonált a Készenléti Rendőrség ügyeletére, hogy támogatást kérjen a kollégáktól az intézkedés befejezéséhez. A fegyver csőre volt töltve, ezért a tárat kiürítette, majd megakasztott szánnal adta át a kiérkező fővárosi rendőröknek.

– Ekkor már azt is tudtam, hogy nem éles, hanem gáz-riasztó fegyver volt a férfinál. A teljes körű ruházatátvizsgáláskor kollégáim por alakú amfetaminszármazékot is találtak nála, az sem kizárt, hogy fogyasztott is belőle – tette hozzá Horváth András. Az őrmestert a Készenléti Rendőrség parancsnoka, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes a helytállásáért jutalomban részesítette.

Áldatlan állapotok

Hétfőn írtuk meg, hogy az Örs vezér tere, a Boráros tér és Újbuda forgalmas közlekedési csomópontjait bejárva azt tapasztaltuk, továbbra is kéregetők, hajléktalanok és garázda csoportok – jó részben drogosok – jelenléte jellemző a főváros forgalmas helyszínein. Az aluljárókban és a tereken uralkodó állapotok alapján úgy tűnik, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros és a baloldali kerületek alig foglalkoznak a közbiztonsággal és a köztisztasággal.

Trafikban dílerkedett

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi rendőrkapitánysága kábítószer-kereskedelem bűntett miatt folytat eljárást a budapesti F. Zsolt ellen. A gyanú szerint a férfi egy ferencvárosi trafik alkalmazottjaként 2021 januárjától árult kábítószert az üzletben. A nyomozás adatai alapján a 47 éves férfit július 21-én a IX. kerületi boltban elfogták. Lakásán a rendőrök több mint negyed kilogramm amfetamint, valamint a kábítószer adagolásához és árusításához használt eszközöket is találtak. A drogot lefoglalták, értéke az előzetes becslések szerint 750 000 forint. Az elfogás napján a nyomozók a fogyasztói körbe tartozó M. Krisztofert és S. Norbertet is azonosították, majd elfogták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.