Elrendelték a covidos gyilkos kényszergyógykezelését

Előzetes kényszergyógykezelését rendelte el ma a bíróság a Covid-osztályon késelő 37 éves kínai szakácsnak, tudatta a Magyar Nemzettel a Fővárosi Főügyészség.

2021. 07. 16. 17:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság legfeljebb hat hónap időtartamra – 2022. január 14-ig – elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését annak a férfinak, akit többek között védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítanak – közölte lapunkkal a Fővárosi Főügyészség. A bíróság egyidejűleg megszüntette a terhelt letartóztatását és elrendelte elmeállapotának megfigyelését. Ez utóbbi a kényszergyógykezelés megkezdésétől számított egy hónapig tart.

A gyilkos covidos kínai szakács kényszergyógykezelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben végzik
Fotó: MN Archív

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított március 13-án délután az egyik budapesti kórház intenzív covid-osztályán

minden előzetes ok nélkül fojtogatott és megütött egy beteget, majd egy másik, altatásban és lélegeztetőgépen lévő pácienst többször megszúrt egy sebészollóval. A férfi ezt követően rátámadt egy ápolóra és a megfékezésére érkező biztonsági őrökre is.

Az első megtámadott beteg és az egyik biztonsági őr a bántalmazás következtében könnyű sérüléseket, míg a megszúrt beteg olyan életveszélyes sebesüléseket szenvedett, hogy az azonnali orvosi beavatkozás ellenére életét vesztette.

A gyanúsított cselekménye közfeladatot ellátó személy sérelmére, továbbá több személy sérelmére, valamint védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének, illetve testi sértés bűntette kísérletének megállapítására lehet alkalmas és – bizonyítottság esetén –

tíztől húsz évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelését, valamint elmeállapotának megfigyelését.

A bíróság megállapította, hogy a legutóbbi hosszabbítás óta

az alapos gyanú szerinti bűncselekmények tényállása és jogi minősítése nem változott, ezeket a rendőri jelentések, a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv, az orvosi iratok, a tanúvallomások, az azóta a gyanúsított állapotáról beszerzett igazságügyi toxikológiai és elmeorvos-szakértői vélemények, valamint a sértettekről szóló igazságügyi szakértői vélemények is alátámasztják.

A terhelt külföldi állampolgár, személyi körülményei rendezettek, azonban a magyar nyelvet nem ismeri, magyarországi kötődéssel nem rendelkezik. Minderre figyelemmel továbbra is lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülése esetén visszatérne az állampolgársága szerinti országba, vagy a hatóságok elől megszökne, illetve elrejtőzne. Ezt a veszélyt erősíti – annak bizonyítottsága esetén – a gyanúsított terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény miatt kiszabható büntetés mértéke is.

A férfi büntetlen előéletű, azonban tettét minden ok nélkül, többek között egy altatásban lévő személy sérelmére követte el, továbbá több ember testi épségét veszélyeztette, magát is megvagdosta, kiszámíthatatlanul viselkedett. Mindezek alapján a bűnismétlés veszélye vele szemben változatlanul fennáll.

A bíróság szerint az elkészült, nem végleges igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményben foglaltak szerint a gyanúsított jelenleg kóros elmeállapotban szenved.

Mindezek alapján a bíróság a gyanúsított jelenlegi egészségügyi állapotára figyelemmel annak IMEI-ben történő elmemegfigyelését rendelte el a kórfolyamat tisztázása és a pontos diagnózis felállítása érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.