Fegyverhasználat helyett elektromos sokkoló

A Taser X2 amerikai elektromos sokkoló adott esetben kiválthatja a fegyverhasználatot, ezzel életet menthet. Az Újpesten szentestén rendőrre támadó, őt késsel összeszurkáló őrjöngő is megfékezhető lett volna a használatával. A rendőrség új kényszerítő eszközének utcai használatára kiképzik a rendőröket.

2021. 07. 22. 17:40
null
Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma mutatták be a Készenléti Rendőrség központjában a magyar rendőrség legmodernebb kényszerítő eszközeit, köztük a rendőrök körében már régen várt és májusi rendszeresítését követően pozitívan fogadott Taser X2 amerikai katódos elektromos sokkolót. Az eszköz működését Gáspár Miklós alezredes és Kollár László rendőr őrnagy mutatta be a gyakorlatban. A Taser X2-t a ’70-es évek óta fejleszti az amerikai gyártó, az Axon, feltalálója a NASA egyik kutatómérnöke. Ahogy Gáspár alezredes megfogalmazta,

a fejlesztők célja az volt, hogy egy olyan nem halálos eszközt fejlesszenek ki, ami kiváltja a lőfegyvert.

Bemutatta a rendőrség a Taser X2 elektromos sokkolót, amit májusban rendszeresített a belügyminisztériumi rendelet, utcai használatát azonban megelőzi az állomány készségszintű használatra való kiképzése.
Fotó: Kurucz Árpád

A rendőrség elsődleges feladata, hogy a közbiztonságot, a közrendet fenntartsa az országban, az emberek életét, testi épségét és anyagi javait fenyegető veszélyhelyzetet elhárítsa

– fogalmazott a sajtóbemutatón Lakatos Tibor dandártábornok, az ORFK kommunikációs szolgálatának vezetője.

Lakatos Tibor dandártábornok is részt vett a rendőrség kényszerítő eszközeit, köztük a Taser X2 elektromos sokkolót bemutató rendezvényen
Fotó: Kurucz Árpád

Szükség van kényszerintézkedésekre

Ez az esetek jelentős részében a rendőri intézkedés során a kommunikációval, rendőri határozottsággal, fellépéssel megoldható, de sajnos vannak olyan esetek, amikor a kollégáimnak nem elegendő a szép szó, nem elegendő az udvarias és felkérő jellegű viselkedés, hanem súlyosabb eszközökhöz kell folyamodniuk.

A tábornok hangsúlyozta, a rendőrség életében jelentős számban fordulnak elő ilyen intézkedések.

Az elmúlt év első öt hónapjában több mint hetvenezer olyan intézkedés volt, ahol a kényszer erejével kellett fellépni elfogások, előállítások, elővezetések során.

A kényszerítő eszközök tárháza széles körű: a testi kényszertől egészen a fegyverhasználatig terjed, és vannak köztük olyan eszközök is, amelyek segítik a rendőrt ebben a munkában. Elmondható az, hogy az alkalmazott kényszerítő eszközök jelentős hányada a testi kényszer szintjén megmarad, tehát elegendő az intézkedés alá vont személyt testi kényszerrel rábírni arra, hogy kövesse a rendőr utasításait – a rendőr megfogja a kezét, vagy éppen beülteti a szolgálati autóba a testi erejét felhasználva.

Azonban ha súlyosabb esetekről van szó, vagy esetleg a rendőrt támadás éri, akkor más kényszerítő eszközt kell alkalmazni. Ezek között van a rendőrbot, a vegyi eszköz, a bilincs, a lőfegyver, speciális egységeknél vannak más eszközök, például lovas kollégáink kardot is viselnek és a kardlap mint kényszerítő eszköz szerepel a jogszabályi felsorolásban. Új eszközként fog megjelenni ebben a tárházban az elektromos sokkoló, a Taserként ismert és használt eszköz.

A tömegoszlatás hatékony kényszerítő eszköze a törhetetlen plexipajzs. Csapatszintű használatát láthattuk már több zavargás során is.
Fotó: Kurucz Árpád

Arányosság és fokozatosság

– Szeretném hangsúlyozni azt, hogy a rendőröknek, munkatársainknak mindig ki kell választaniuk a megfelelő kényszerítő eszközt. Nagyon fontos szabály az intézkedések során az arányosság és a fokozatosság elve. Utóbbi azt jelenti, hogy amennyiben lehetőség van rá, akkor kollégáimnak a legenyhébb kényszerítő eszköz alkalmazásától kell kezdeniük a rendőri intézkedés során használt kényszerítő eszközök alkalmazását. Az arányosság pedig azt jelenti, hogy

a rendőri intézkedést kiváltó cselekménnyel vagy a rendőrt ért támadással arányos választ tudjunk adni az elkövetett jogsértésre, támadásra.

Ha valaki egy csőre töltött puskával támad a rendőrre, akkor nem feltétlen a testi kényszer lesz az első eszköz, amit a kollégám alkalmazni fog, de igaz ez arra az esetre is, amikor a pusztán verbálisan fellépő és a támadás jeleit mutató elkövetővel szemben sem fogunk sokkolóval vagy fegyverrel fellépni. Vannak speciális esetek, amikor nem egyes személyekkel, hanem tömeggel szemben kell kényszerítő eszközöket alkalmazni. Ennek is látható itt egy eszköze, a vízágyú – részletezte a kényszerítő eszközöket Lakatos tábornok.

Elmondása szerint

„a legnagyobb érdeklődést nyilván az elektromos sokkoló bevezetése fogja kísérni, hiszen ez egy új eszköz a magyar rendészet történetében”.

Új eszköz a TASER X2

Elmondása szerint a magyar rendőrség is folyamatosan figyelemmel kíséri azokat az eseményeket, amelyek a kényszerítő eszközök alkalmazásához vezetnek. Elemzik az intézkedések alá vont személyek, a támadók, az elkövetők magatartását, a rendőri intézkedésre adott választ, továbbá figyelemmel kísérik a rendőrök magatartását is egy-egy ilyen intézkedés során. Itt két részre válik a továbblépés lehetősége. Egyrészt a taktikai eljárások frissítésével, a rendőri intézkedések, taktikai képzések tananyagának fejlesztésével tudnak reagálni humán oldalon, másrészt azt kell megvizsgálni, hogy milyen eszközök segíthetik az arányos, fokozatos, egyben hatékony rendőri fellépést.

– Ennek során jutott a rendőrség és a Belügyminisztérium vezetése arra a döntésre, hogy bevezeti az elektromos sokkoló eszközt a magyar rendőrségnél is. Ez nem azt jelenti, hogy holnaptól ilyen eszközökkel járnak a kollégáim az utcán, hanem azt, hogy egy rendszeresítési eljárás keretében ki kell dolgozni azt a jogszabályi hátteret, intézkedéstaktikai eljárást, amely lehetővé teszi ennek az eszköznek a bevezetését, másrészt pedig fel kell készíteni munkatársainkat az eszköz használatára. Ezek a lépések elkezdődtek. Már kiválasztottuk, sőt a gyártó cég munkatársai felkészítették azokat a kollégáimat, akik oktatni fogják azokat az instruktorokat, akik felkészítik a teljes közterületi rendőri állományt a Taser X2 használatára – szögezte le a dandártábornok.

A sokkolótól azt várják, hogy kevesebb lesz a sérülés intézkedés közben. A bemutatón kiderült az is, hogy nem lehet vele visszaélni, hiszen úgynevezett okos eszköz, a szoftvere naplóz minden használatot már az eszköz kibiztosításától.

Májusban került a rendszerbe

Az Axon cég által gyártott Taser X2 elektródkilövő sokkolót (továbbiakban Taser X2) a BM/507-2/2021. számú belügyminiszteri határozattal rendszeresítették a TEK és rendőrség részére. Az amerikai tapasztalatok szerint a Taser X2 elektródkilövő sokkolóval felszerelt rendőri egységeknél ritkább a fegyverhasználat, ezzel megelőzhető a jogszerű, ám halálos kimenetelű rendőri intézkedés. Az elektródkilövő sokkoló nem terroristák és fegyveres bűnözők elfogására való, hanem speciális helyzetek kezelésére: agresszív támadás elhárítására vagy szökésben lévő bűnöző megállítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.