Gödöllői mézesmadzag: a strand, amely soha nem épül meg

Gödöllő konzervatív hírportálja, a Gdl.hu cikksorozatot szentel annak, hogy miért nem épül meg a város strandja, amelyet Gémesi György polgármester a kampányok idején rendre megígér. A legutóbbi terv az volt, hogy a város a veresegyházi fürdőkomplexum építését támogatja, de ez a projekt is áll. Közben a kormány versenyuszodát épített a városban.

Kerékgyártó György
Forrás: gdl.hu2021. 07. 26. 7:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gödöllőiek strandot szeretnének. Nem fürdőt, nem gyógyvizet, hanem strandot, hiszen a nyarak egyre melegebbek, és az itt élő harmincezer ember szeretne a lakhelyéhez minél közelebb hűsölni – mondta lapunknak Kolozs Csaba, Gödöllő önkormányzati képviselője.

A képviselőt abból az apropóból kerestük, hogy a város konzervatív, polgári értékeket képviselő hírportálja, a Gdl.hu egy cikkben emlékezik meg arról, hogy Gémesi György polgármester 22 hónapja, 2019 szeptemberében írt alá megállapodást Pásztor Béla veresegyházi polgármesterrel, amely szerint Gödöllő támogatást nyújt a veresegyházi fürdőkomplexum építéséhez, cserébe az ott élők kedvezményesen használhatják majd a létesítményt. Itt el is akadt az ügy.

A versenyuszoda állami telken, állami pénzből épült, és állami fenntartásban működik majd
Forrás: képernyőfelvétel

Gödöllőn vagy környékén a XIX. század végétől mindig volt fürdőzési lehetőség. 1885-ben nyílt a Gizella fürdő, amely többszöri korszerűsítéssel az 1960-as évekig üzemelt. 1909-ben a Gödöllővel mára összenőtt Máriabesnyőn nyílt strand, 1926-ban látott először vendégeket az ötven éven át működő Blaha Lujza fürdő, később az Egyetemi Strand adott hűsítő menedéket a helybelieknek, de használták ilyen célra a környék tavait is.

– Egy rendes strand felépítése olyan ügy a városban, amely mellé mindenki odatenné a voksát. Mindenki egyetért abban, hogy szükség van rá, valahogy mindig a polgármesternél akad el a dolog – mondta lapunknak Kolozs Csaba.

A Gdl.hu cikke szerint Gémesi 1994 óta folyamatosan kampányol a strand ígéretével. Ezt a lapunknak nyilatkozó Kolozs Csaba is megerősíti. – Valójában nem történt soha semmi értékelhető lépés az ügyben – hangsúlyozta. – Igaz, egy projekt lehetőségét felmérte a polgármester: ő egy gyógyvizes fürdőt képzelt el ide, de a fúrások nem hoztak kedvező eredményt, leállt a tervezés. De még ha sikerült is volna, az itt élők tényleg hűs vizű strandról álmodnak, ez nem jelentett volna megoldást.

A Veresegyházzal kötött megállapodás adott némi reményt, de sokan ezt is félmegoldásnak és érthetetlen elképzelésnek tartják. – Miért kellene Gödöllő pénzét egy másik városba kivinni? – tette fel a kérdést Kolozs Csaba. – Miért ott jelentkezzenek a bevételek? És miért utazzanak a gödöllőiek ennyit egy kis felüdülésért?

Gémesi György legutóbb egy hónappal az önkormányzati választások előtt dobta be a strand ígéretét.

Időközben a kormány – a járvány ellenére is – a városon belül, egy állami tulajdonú telken felépítette azt az állami üzemeltetésű versenyuszodát, amely építészetileg is különlegességnek számít, és amely hamarosan megnyílik. Idén májusban egy online polgármesteri fogadóórán egy érdeklődő felvetette, hogy az uszoda mögött épüljön strand, Gémesi György pedig azonnal jelezte, támogatja az ötletet. További lépések egyelőre nem történtek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.