Kevesli a kártérítés összegét a lúgos orvos áldozatának ügyvédje

A büntetését töltő Bene Krisztián 2013-ban bejutott a volt barátnője otthonába és maró lúggal öntötte le a nő nemi szervét.

Magyar Nemzet
Forrás: Telex.hu2021. 07. 07. 10:31
null
Bene Krisztián mindvégig tagadta bűnösségét Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján jogerősen is 25 millió forint kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztiánnak az áldozata, Renner Erika számára. Az ítélet szerint Bene Krisztiánnak 15 napja lesz arra, hogy kifizesse a kártérítést, valamint az ötszázezer forintos perköltséget és a kétmillió forintos fellebbezési illetéket is – írja a Telex.hu.

Lapunk megkereste Renner Erika ügyvédjét, Gál Andrást, aki a kártérítéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a magyar kártérítési gyakorlat szánalmasan alacsony összegeket ítél meg. Habár Renner Erika ügyében a bíróság 100 százalékban megadta azt az összeget, amit a sértett kért, látni kell, hogy azért nem mert magasabb összegű igényt benyújtani, mert attól félti, hogy nem ítélnék meg.

– Ha 80 millió forintos kártérítési igényt nyújtott volna be és a bíróság megítél neki 25 millió forintot, akkor 55 millió forint értékben pervesztes lett volna, azaz 55 millió forint után 6 százalék illetéket kellett volna megfizetnie – mutatott rá az ügyvéd, majd kiemelte: a kártérítési összegek tekintetében Magyarországon húszéves elmaradásban van az ítélkezés.

Mint mondta, a 25 millió forintos kártérítési összeget úgy kell elképzelni, hogy ennek mintegy felét az elmúlt nyolc és fél év alatt a sértett gyógykezelésekre, műtétekre és jogi eljárásokra már elköltötte.

Bene Krisztián mindvégig tagadta bűnösségét
Fotó: Bach Máté

Az ügy előzményéről lapunk korábban megírta: Bene Krisztián 2013. március 12-én reggel a nő lakásának ajtajában megtámadta volt barátnőjét, Renner Erikát, akit műtéteknél használt szerekkel elkábított, nemi szervét és annak tájékát pedig lúggal maratta szét. A megcsonkított sértettre rázárta az ajtót, miután magához vette a lakásban található telefonokat és számítógépet.

A nő a támadás következtében több műtéten és kezeléseken esett át, azonban olyan mértékű károsodást szenvedett, melynek következtében élete hátralevő részében nem lesz lehetősége kielégítő nemi életet élni, valamint a természetes teherbe esés is kizárhatóvá vált.

Bene Krisztián tagadta a bűncselekmény elkövetését, és minden lehetőséget kihasznált a fellebbezésre

A legutóbbi 2020-ban készült szakértői vélemények úgy fogalmaztak: az áldozat a támadást még mindig nem dolgozta fel, az ügy kapcsán pedig további traumák érték az elmúlt években.

Az ügyészség meg akarta szüntetni a nyomozást, valamint a bírósági tárgyalások során férfiak előtt kellett beszélnie az őt ért támadás miatt kialakult problémákról: vizeletürítési, menstruációs problémák, valamint a megváltozott szexuális életéről. Ennek következtében Renner Erika intézményi abúzus áldozata lett.

A férfit 2018 júliusában jogerősen 11 évi szabadságvesztésre és tízévi közügyektől eltiltásra ítélt a Kúria, Bene Krisztián azonban a kártérítési ügyben minden lehetőséget kihasznált, hogy fellebbezzen.

Mint a portál idézi a jogerős ítéletet: „A férfi Renner Erikát »a nőiségében alázta meg, és fájdalmas sérüléseket okozott«, aminek következtében Erika »alapvető életfunkcióiban és mindennapos élettevékenységeiben« most is korlátozott. Soha nem lesz képes teljes értékű életet élni, pszichés állapotromlása olyan mértékű, ami további gyógyszeres és pszichoterápiás kezelését teszi szükségessé.”

A férfi a kártérítés kikerülése érdekében próbált túladni a nevén lévő vagyontárgyakon, azonban az áldozat ügyvédje biztosítási intézkedés iránti kérelmet nyújtott be a bíróságra. „A Fővárosi Törvényszék elrendelte a »pénzkövetelés biztosítását«, az ügy pedig a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar Hivatalához került. A végrehajtók leltárba vették és biztosították a férfi ingóságait, valamint a fővárostól néhány kilométerre található, több száz négyzetméteres ingatlanját”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.