Karácsony bosszút áll a jobboldali vezetésű kerületeken

Elhanyagoltak a főváros fenntartásában lévő közparkok, játszóterek és közterek a jobboldali vezetésű kerületekben. A fideszes polgármesterek másfél éve szélmalomharcot vívnak a fővárossal, amely korábban az e városrészeket érintő útfelújításokat nullázta le. A helyi panaszok a kerületi polgármesterekhez érkeznek be, akik ha rendet szeretnének, kénytelenek a kerületük költségére, saját maguk elvégeztetni a főváros okozta áldatlan állapotokat.

2021. 07. 16. 6:35
null
20210125 Budapest Vörösmarty tér Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiégett gyep, nem működő közvilágítás, hajléktalanok, kosz és balesetveszélyes játszóterek – ez jellemzi a jobboldali vezetésű kerületekben a Karácsony Gergely által vezetett főváros fenntartásában lévő területeket, amelyek takarítását és karbantartását a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek kellene elvégeznie.

A helyi fideszes polgármesterek érdemben intézkedni nem tudnak, de a lakossági elégedetlenség rajtuk csapódik le.

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere a héten sokadik levelét írta meg a főpolgármesternek a Vörösmarty tér elhanyagoltsága miatt. Az önkormányzat szerette volna átvenni a tér kezelését, ám kérésüket a főváros elutasította. A belvárosi polgármester arra is felhívta Karácsony figyelmét, hogy takarítási gondok vannak az Astorián, a Deák Ferenc téren, a Kálvin téren és a Március 15-e téren is. „A számos üzemeltetési hiányosság miatt – mint a piszok, a kiégett növényzet, az elhanyagoltság – idestova egy éve kérem már a fővárost, hogy a belváros önkormányzata gondoskodhasson ezekről a terekről. A Vörösmarty teret illetően elutasítást, a Podmaniczky tér kapcsán pedig még csak választ sem kaptam” – írta közösségi oldalán Szentgyörgyvölgyi Péter.

„Sajnos az elmúlt időszakban megszaporodtak azok a bejelentések, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy a fővárosi szakcégek a feladatkörükbe tartozó terek kezelését nem látják el” – írta a főpolgármesternek címzett levelében Szentgyörgyvölgyi Péter.

A Belvárosban már a főváros által gondozott játszóterekkel is gond van: a Hild József téri játszótéren emberi és állati ürülék, balesetveszélyes járólapok, a földön üvegszilánkok, kerítésből kilógó drótok és a játszótérre rendszeresen bejáró hajléktalanok látványa fogadja az arra járókat. Szentgyörgyvölgyi Péter ebben az esetben is azt javasolja a fővárosnak, adják át a játszóteret az V. kerületi önkormányzat kezelésébe.

Vörösmarty tér Fotó: Bach Máté

Csepelen, a Tejút park átadása után nem működött a közvilágítás, Karácsonyék csak hosszas levelezgetés után orvosolták a problémát, ám a nyári szezonban megint hetek óta sötétbe borul a park. A Csepel.info rámutatott: a fenntartó főváros látványosan hagyja lepusztulni az alig egy éve átadott, és hányattatott sorsa ellenére közkedvelt parkot.

A csepeli önkormányzat mindent megtesz és átvállal, amit lehet: ennek köszönhető például, hogy a környéket nem önti el a szemét. A főváros ugyanis a szemetet sem képes elszállítani az általa kezelt területről, ezt helyettük a Csepeli Városgazda végzi el. Már nem csak a tavaly májusi átadás óta megrongált berendezéseket hagyják lepusztulni, nem csak a virágágyásokból lett parlagfüves-gazos „méhlegelő”, hetek óta nincs világítás sem.

Hasonló a helyzet a XII. kerületben is. A Hegyvidéken a kerületi önkormányzat rendre takarítja az utakat, parkokat a főváros helyett. A főváros hanyagságára a Kétfarkú Kutya párt is felhívta a figyelmet: legemlékezetesebb akciójuk az Apor Vilmos téren lévő padok újrafestése volt, de előfordult, hogy a főváros kezelésében lévő, kopott zebrákat hozták rendbe.

Ami a kerületi útfelújításokat illeti: beszámoltunk róla, hogy korábban Karácsony Gergely egy személyben hozott döntéssel lenullázta a több jobboldali vezetésű kerületet érintő útfelújítási programot. Az érintett kerületekben az útfelújítások végül úgy valósulhattak meg, hogy a kormány mintegy kilencmilliárdos támogatást nyújtott a városrészeknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.