időjárás 6°C Virág 2022. november 26.
logo

Karácsonyék a jogállamisági mechanizmus aktiválására kérték Von der Leyent

Magyar Nemzet
2021.07.06. 19:33
Karácsonyék a jogállamisági mechanizmus aktiválására kérték Von der Leyent

A Párbeszéd Magyarországért kis- és közepes méretű lengyelországi ellenzéki pártokkal közösen küldött mai keltezésű levelet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A lapunk által is látott dokumentumban Karácsony Gergelyék azt kérik,

hogy az uniós bizottság azonnal vegye fontolóra a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetét. Mint írják, mivel a Next Generation EU nevű járványügyi uniós alap forrásainak mobilizálása folyamatban van, a bizottságnak el kell kezdenie alkalmazni a kifizetésekhez rendelt jogállamisági feltételrendszert a magyarok és a lengyelek esetében.

A levél keltezése nem véletlen: ahogy arról lapunk is beszámolt, az Európai Parlament szigorú hangvételű állásfoglalásban követeli, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt Magyarország ne kaphasson forrásokat a 2021–2027 közötti keretköltségvetés egyes alapjaiból, s a bizottság addig ne is végezze el a magyar nemzeti helyreállítási terv értékelését, amíg fennáll annak a lehetősége, hogy az bármilyen formában is hozzájárul a jogszabály végrehajtásához. A törvényről és az állásfoglalásról holnap vitázik az Európai Parlament Strasbourgban.

A levélben az ellenzéki pártok régi-új kívánságuknak is hangot adnak, miszerint az uniós forrásokat közvetlenül a helyi önkormányzatokhoz és a civil szervezetekhez kellene juttatni.

A mindössze háromoldalas írásban az egyik megnevezett „jogállamisági” forrás az Európai Bizottság 2020-as országjelentése.

Emellett Karácsonyék az EU Alapjogi Chartájának egyes rendelkezéseit is idézik a dokumentumban. Épp azon chartáét, amelynek 14. cikkének 3. bekezdése kimondja: tiszteletben kell tartani a szülők azon jogát, hogy gyermekeik nevelését és tanítását vallási, filozófiai és pedagógiai meggyőződésüknek megfelelően biztosítsák, az e szabadság és jog gyakorlására vonatkozó nemzeti jogszabályokkal összhangban.

Lengyelországból a levelet a liberális Modern, a Zöldek, valamint a balközép Lengyel Kezdeményezés jegyzik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.