Kovács Zoltán: Kioktató, gyarmattartó, Magyarország- és Orbán-gyűlölő az EP

Az Európai Parlament balliberális fősodra a jogállamisági mechanizmus alkalmazását szorgalmazza Magyarországgal szemben.

Magyar Nemzet
2021. 07. 07. 16:14
null
Berlin, 2019. május 26. Európai uniós zászlókat osztogat egy férfi az európai parlamenti választásokon az Európai Bizottság berlini képviseletének épülete elõtt 2019. május 26-án. MTI/EPA/Omer Messinger Fotó: Omer Messinger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szégyen – talán ez a legjobb kifejezés arra a cirkuszra, amit a gyermekvédelmi törvény kapcsán rendezett az Európai Parlament. Ezzel a mai produkcióval sikerült új szintre emelni a kioktató, gyarmattartó, Magyarország- és Orbán-győlülő attitűdöt.” – írta Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Facebook-oldalán.

Ahogy lapunk arról beszámolt, mintegy hat órán keresztül Magyarország és a gyermekvédelmi törvény volt a téma az Európai Parlament strasbourgi ülésén. A magyar törvényről nagyon szigorú határozatot készül elfogadni az EP, a vitában szinte valamennyi jelen lévő kormánypárti és ellenzéki EP-képviselő felszólalt.

Míg az ellenzék jogállamisági mechanizmust és pénzelvonást sürget – Dobrev Klára a DK, valamint Cseh Katalin a Momemtum részéről –, a jobboldali politikusok szerint hisztériakeltés zajlik a törvény körül.

Hat órán keresztül volt Magyarország és a gyermekvédelmi törvény a vita tárgya az EP-ben
Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

A vitával kapcsolatban lapunk megkérdezte Hidvéghi Balázs (Fidesz) európai parlamenti (EP-) képviselőt, aki elmondta, hogy az EP olyan határozatot készül elfogadni Magyarország ellen, ami minden létező módon büntetni akarja az országot.

– Ez nem más, mint színtiszta politikai zsarolás. A rajtunk az európai jogot és értékeket számonkérő politikusok valójában azok, akik megszegik a hatályos uniós szerződéseket s az ott leírt hatáskörmegosztást – fogalmazott Hidvéghi Balázs strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Gál Kinga (Fidesz) EP-képviselő a gyermekvédelmi törvény vitája során felszólalásában rámutatott: az Európai Bizottság folyamatosan elgáncsolja az európai őshonos kisebbségek jogait érintő kezdeményezéseket, mondván, hogy nincs hatásköre az ügyben. Most azonban a szexuális kisebbségekről szóló LMBTQ-kérdésben támadja Magyarországot.

– Egységes támadás indult a gyermekvédelmi törvény ellen, annak ismerete nélkül. Még Magyarország térdre kényszerítésével is fenyegettek – húzta alá a strasbourgi vitában a képviselő. Emlékeztetett: az uniós alapjogi charta szerint is a gyermekek mindenekfelett álló érdeke az elsődleges.

Az Európai Parlament készülő, Magyarországgal szemben kifejezetten szigorú és pénzelvonással fenyegető határozatát az a máltai, homoszexuális Cyrus Engerer viszi, akiről tegnap derült ki, hogy 2014-ben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték pornográf tartalmak terjesztéséért.

Csütörtökön fog dönteni az EP egy olyan állásfoglalásról, amely többek között arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy Magyarország addig ne kaphasson forrásokat a 2021–2027-es költségvetésből, amíg az állítólagos jogsértések fennállnak. Arra hivatkoznak, hogy a magyar hatóságokat arra szeretnék kötelezni, diszkriminációmentesen használják fel a forrásokat.

Vera Jourová, az Európai Bizottság liberális alelnöke a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos vitában elmondta: a bizottság minden lehetséges eszközzel kész „a jogállamiság védelmére kelni”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.