Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kövér László: Mindannyian otthon vagyunk, és együtt vagyunk otthon Magyarországon

A házelnök szerint minden kultúra csak addig maradhat meg, ameddig vannak, akiket összeköt.

Csekő Imre
Forrás: MTI2021. 07. 09. 22:10
KVR Lszl
Szabadka, 2020. június 11. Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszél a Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a szabadkai Népszínház épülete elõtt 2020. június 11-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi, akik ebben az országban élünk mindannyian otthon vagyunk, és együtt vagyunk otthon: közös az életünk, közösek az élményeink, közösek az érdekeink és közös a múltunk is – mondta az Országgyűlés elnöke pénteken Ráckevén. Kövér László a KeveFeszt 21 Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napok megnyitóján a ráckevei katolikus templomban hangsúlyozta: fontos időről időre megünnepelni azt a kultúrát, amelyet az előttünk járók hagytak ránk, és amelyik nélkül sivárok lennének a mindennapjaink.

Mint mondta: „erre van lehetőség most Ráckevén is, ahol a település huszonegyedik alkalommal ültet egymás mellé bennünket és fordítja egy irányba a szemünket és a fülünket, illetve a szívünket egymás felé.”

A házelnök szerint minden kultúra csak addig maradhat meg, ameddig vannak, akiket összeköt, de ez különösen nehéz kérdés a XXI. században, amikor a hatalmi érdekérvényesítés első számú terepévé lépett előre a kultúra.

Kiemelte: az országok vagy országok feletti háttérhatalmak ugyanis saját akaratukat, az általuk választott életmódot akarják másokra ráerőltetni. Kövér László hangsúlyozta: az apáról fiúra szálló kultúra művelése azonban nemcsak egyszerűen megvéd a kommersz kultúrapótlékok lélekromboló hatásaitól, de össze is hozza, valóban össze is köti az embereket. Az Országgyűlés elnöke szerint ezen a földön mindenki úgy lehet az ország közösségének részese, hogy nem kell feladnia ősei nyelvét, kultúráját, hitét és álmait, és a XX. század istentelen és embertelen diktatúráinak időszakát nem számítva így volt ez Szent István király óta a magyar történelemben mindig. Ezért élhettek békében a Csepel-szigeten oly sokféle közösség tagjai, akik aztán egyként mozdultak, ha a közös hazáért tenni kellett, és ezért építünk ma is közösen egy olyan országot, amelyben mindannyian otthon lehetünk – fogalmazott Kövér László.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.