időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Magyar Gábor elé pajzsot tart Brüsszel

Magyar Nemzet
2021.07.23. 05:55
Magyar Gábor elé pajzsot tart Brüsszel

Vera Jourová és Didier Reynders biztosok személyes támadásnak nevezték, hogy a kormány részéről az idei jogállamisági jelentéscsomag nyilvánosságra hozatala előtt panasszal éltek, amiért a baloldali aktivista, Magyar Gábor lett a Magyarországról szóló fejezet egyik megalkotója.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is cikkezett, az Európai Bizottság (EB) a héten nyilvánosságra hozta a jogállamisági jelentéscsomagját, amelynek Magyarországról szóló fejezete – akárcsak tavaly – többek között a médiapluralizmus, valamint a hatékony antikorrupciós intézkedések hiányát írja a kormány számlájára. A több mint harminc­oldalas, kritikus dokumentumba ráadásul a június közepén elfogadott, tehát az EB hivatalos vizsgálódási idején kívül eső gyermekvédelmi törvény is „belopta magát”.

A friss jelentéscsomag publikálásának előzményeként is volt vita Budapest és Brüsszel között:

a bizottság ugyanis Magyar Gábort, az Európai Bizottság egyik főigazgatóságának munkatársát nevezte ki a jogállamisági jelentést előkészítő delegáció magyarországi kapcsolattartójának. A férfi korábban egy lapinterjúban Magyarországot egy olyan rezsimnek nevezte, amely már nem felel meg az emberi jogokat tiszteletben tartó demokratikus jogállam követelményeinek.

A Fidesz európai parlamenti delegációja még a tavasszal kifogással élt, mondván: Magyar Gábor – Magyar György, az ismert baloldali ügyvéd fia – nem egy független uniós tisztviselő, hanem „a valóságban egy izgága baloldali politikai aktivista”. A Deutsch Tamás delegációvezető által jegyzett és Vera Jourová alelnöknek, valamint Didier Reynders biztosnak címzett levélben egyebek mellett azt kérdezték az Európai Bizottságtól, hogyan lehet elvárni valakitől, aki ennyire elfogult és nyíltan kritikus véleményt hangoztat Magyarország kormányáról, hogy képes legyen pártatlanul felmérni a magyarországi jogállamiság helyzetét?

Magyar Gábor, ügyvéd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lapunk birtokába jutott az EB válaszlevele, amelyben Jourová és Reynders biztosok a bizottság egyik tisztviselőjével szembeni személyes támadásnak nevezik a kormányzati érveket. Mint azt a három mondatos válaszlevélben írják,

a jelentést nem egyetlen személy, hanem az egész bizottság munkája eredményének tekintik, amelyhez ráadásul nemcsak a kormányok, hanem a civil szervezetek is hozzájárulhattak.

A jelentések nyilvánosságra hozatala után Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett: Magyar Gábor baloldali aktivista, aki nyilvánosan tett elfogult kijelentéseket a kormánnyal kapcsolatban, míg édesapja a magyarországi baloldal politikai összefogója. – Mindez egy független EU-tisztviselő pedigréje – összegezte ironikusan az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.