időjárás 21°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo

Milliárdokat termelt a csalóknak a számlagyár

Végh Attila
2021.07.02. 22:50
Milliárdokat termelt a csalóknak a számlagyár

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal által kezdeményezett büntetőeljárás során pénteken a bíróság letartóztatásba helyezte minden idők egyik legnagyobb számlagyárának irányítóit. A Győri Járásbíróság a bűnszervezet három vezetőjénél rendelte el július 2-án a személyi szabadságot korlátozó intézkedést, öten házi őrizetbe kerültek, huszonhét gyanúsított szabadlábon védekezhet. A több mint harminc, köztük fiktív, sosem létező cégekből álló számlagyár összesen 19 milliárd forintnyi általános forgalmi adót tüntetett el takarításról és informatikai szolgáltatásról kiállított hamis számlákkal.

A direkt a költségvetési csalásra összeállt bűnszervezet tagjai többszintű, takarítási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó céghálózatot és számlagyárat alakítottak ki. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Online Száma rendszerbázisának adatai alapján jöttek rá arra az ellenőrzök, hogy a kibocsátott fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkentették a befizetendő adókat, összesen négymilliárd forint kárt okozva a költségvetésnek.

A számlakibocsátó cégek valós tevékenységet nem végeztek, élükön pár ezer forintért bérelt emberek voltak – többségében hajléktalanok adták a nevüket –, akik a csalással megszerzett összeghez képest nevetséges díjért vállalták a névleges vezetői szerepet. A társaságokhoz papíron bejelentett alkalmazottak valójában a megrendelőknél dolgoztak, kizárólag azért jelentették át őket a fiktív céghálóba, hogy a megrendelők csökkenthessék adójukat a valótlan számlák befogadása után.

A NAV Merkur bevetési egységének tagjai fogták el a gyanúsítottakat
Fotó: NAV

A számlagyár felszámolására szervezett akcióban a nyugat-dunántúli nyomozók munkáját járőrök, revizorok, informatikusok, a Merkur bevetési egység és a Terrorelhárítási Központ is segítette. Az akcióban részt vevő mintegy 250 fő 80 helyszínen kutatott bizonyítékok után. A költségvetést ért kár megtérülésére a NAV összesen 3,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat és ingatlanokat, továbbá nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is lefoglaltak a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatalának munkatársai.

A KR NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatala foglalta le az ingóságokat, s veszi zár alá a gyanúsítottak ingatlanjait
Fotó: KRNNI

A NAV üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz, a bűnszervezet irányítói akár húszéves szabadságvesztésre is számíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.