Miniszterelnökség: Új mérföldkőhöz ér az egyetemi modellváltás

Új mérföldkőhöz ér az egyetemi modellváltás a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok bejegyzésével – közölte a Miniszterelnökség pénteken. Mint fogalmaztak: az intézmények a közigazgatási kötöttségekből kiszabadulnak, saját stratégiát alkothatnak és céljaik elérésére teljesítménycentrikus működést vezethetnek be.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 02. 13:54
null
20190705 Szekszárd PTK-PVKL Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar - diplomaosztó ünnepség Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság Fotó: Makovics Kornél
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca kommünikéje szerint az előzetes várakozások szerint folyik az alapítványok bejegyzése, a héten kilencet jegyeztek be. Kivételt jelent a szegedi és az óbudai egyetem alapítványa, ahol a bíróság hiánypótlást kért; ez a napokban megtörténik, és ezek az alapítványok is csatlakoznak a modellváltókhoz – írták.

A Miniszterelnökség közleményében idézte Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztost, aki a bejegyzésre reagálva közösségi oldalán azt írta:

„Az alapítványok eredményes munkája a felsőoktatás és vele az ország versenyképességét is új alapokra helyezheti”

A kormánybiztos egyúttal jelezte, a modellváltás folyamata ezzel nem zárul le, sok munka vár az egyetemeket fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi kuratóriumokra és egyetemi szenátusokra, hogy a modellváltás kínálta lehetőségeket gyakorlati eredményekre váltsák.

A közleményben kitértek arra is: a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok olyan alapítványok, amelyeket az Országgyűlés, a kormány, valamint a helyi önkormányzat vagy kisebbségi önkormányzat képviselő-testülete közfeladat ellátásának folyamatos biztosítása céljából hoz létre. Az ezen alapítványoknak törvényben kijelölt állami vagy helyi önkormányzati feladatot a versenyképességet lehetővé tevő keretek között látják el.

Az intézmények a közigazgatási kötöttségekből kiszabadulnak, saját stratégiát alkothatnak, céljaik elérésére teljesítménycentrikus működést vezethetnek be

– fogalmaztak.

Nemrég újabb tíz egyetemen indulhatott meg a modellváltás
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Miniszterelnökség hozzátette, hogy

„a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi forma biztonságot ad a társadalomnak, az államnak és az egyetemnek, mert a kijelölt céltól el nem térülhet, javait annak és csak annak a szolgálatában használhatja. Az egyetem és az azt fenntartó alapítvány a közös sikerben érdekelt”

– jegyezték meg.

Kitértek arra is, hogy az Alkotmánybíróság (AB) döntése alapján a felsőoktatási intézményrendszer fenntarthatóságának biztosításáért és a felsőoktatási intézményi autonómia garantálásáért alkotmányos követelményt vezettek be.

Úgy folytatták: az alkotmányos követelmény a vizsgált jogszabály lehetséges alkotmányos értelmezési tartományának meghatározását jelenti, vagyis azt a keretet, amelyen belül a jogszabály mindennapi alkalmazása során mozogniuk kell a fenntartó kuratóriumoknak. Ez a konkrét esetben azt jelenti – magyarázták –, hogy ha a felsőoktatási intézmény költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, vagyongazdálkodási terve, gazdálkodó szervezet alapítása vagy abban való részesedés szerzése, illetve a rektori pályázat kiírása közül bármelyikről a kuratórium dönt, akkor ez a hatáskörgyakorlás csak abban az esetben alkotmányos, ha a felsőoktatási intézmény szenátusát megillető véleményezési jog gyakorlására kellő időt biztosít, valamint lehetőséget ad érdemi javaslattétel megfogalmazására, és mindezt nyomon követhető módon figyelembe veszi a döntéshozatal során.

Ezzel az AB alkotmányosan is megerősítette a kormányzat által mindvégig hangsúlyozott szándékot, azaz a fenntartó kuratóriumok és a modellváltó felsőoktatási intézmények szoros, érdemi együttműködési kötelezettségét és érdekközösségét

– hangsúlyozták.

A Miniszterelnökség jelezte azt is, hogy a modellváltással kapcsolatosan további friss információkról a modellváltás weboldalán (Modellváltás.kormány.hu) lehet tájékozódni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.