Németh Zsolt: A V4-országok egymás sikerében érdekeltek

A visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) egymás sikerében, stabilitásában és felemelkedésében érdekeltek, ez a meggyőződés fogja vezetni a következő egy évben a magyar V4-es elnökséget – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Forrás: MTI2021. 07. 17. 19:29
NÉMETH Zsolt
Németh Zsolt szerint a nemzeti kisebbségek védelmét a szuverén nemzetállam valósítja meg. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Zsolt erről azután beszélt, hogy a Gombaszögi Nyári Táborban Martin Klusszal, a szlovák külügyminisztérium államtitkárával és Berényi Józseffel, Szlovákia korábbi külügyi államtitkárával közösen tartott fórumot a V4-elnökség, Közép-Európa és az Európai Unió kapcsolatáról.

A fideszes politikus közlése szerint az előadók egyetértettek abban: Közép-Európát erősíteni kell, ennek fontos összetevője pedig, hogy az országok között összeköttetést kell teremteni, különösen az infrastruktúra területén. Egyúttal a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését is kulcsfontosságúnak nevezték a felek – emelte ki Németh Zsolt.

Mint hozzátette, hasonlóképpen egyetértettek abban, hogy a visegrádi együttműködés nagy értéke, hogy önkéntességen alapul, tehát az országok olyan témákban működnek együtt, amelyekben közösek az érdekeik.

„Ez a tapasztalat az elmúlt harminc esztendőben nagyon működőképesnek bizonyult” – hangoztatta Németh Zsolt.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A bizottsági elnök hangsúlyozta azt is: a V4-országok között szintén fontos összekötő elem, hogy értéknek tekintik a szabadságot és elutasítják a külső kényszereket. „A történelmi tapasztalatok is erre biztatnak bennünket, […] de akár ma is tapasztalhatók az EU részéről olyan megnyilvánulások, amelyek egyfajta külső kényszernek tekinthetők” – fogalmazott.

A külügyi bizottság elnöke beszámolt arról is, hogy a fórumon csupán az állampolgárság kérdésében nem alakult ki egyetértés, mivel a magyar kormány továbbra is a kettős állampolgárság biztosításában gondolkodik a felvidéki magyarok számára.

Ugyanakkor – folytatta Németh Zsolt – a szlovák államtitkár a további egyeztetésekre való nyitottságot és a jelenlegi törvény módosításának szükségességét hangsúlyozta, továbbá azt, hogy ha lesz újra szlovákiai magyar parlamenti képviselet, akkor megnyugtató választ tudnak majd találni erre a kérdésre.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.