Szijjártó: Az Információs Hivatal nem vásárolt az izraeli szoftverből

Az IH-t felügyelő miniszter kiemelte: a kémszoftvert nem használta és nem is használja az Információs Hivatal.

Magyar Nemzet
2021. 07. 19. 15:10
SZIJJÁRTÓ Péter
A képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a német TK Elevator új regionális szolgáltató központjának bejelentésén a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2021. június 29-én Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter hétfőn a V4-ek külügyi tárcavezetőivel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. A balliberális újságírók az eseményen több kérdést is feltettek az izraeli kémszoftver ügyében Szijjártó Péternek.

– A vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen tudomással nem rendelkeztem és nem is rendelkezem – mondta Szijjártó Péter, aki miniszterként az Információs Hivatalt (IH) felülgyeli. Az IH a külföldi hírszerzésért felelős polgári nemzetbiztonsági szolgálat.

A képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a német TK Elevator új regionális szolgáltató központjának bejelentésén a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2021. június 29-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A tárcavezető úgy tájékoztatott, hogy ma reggel találkozott az IH főigazgatójával, aki Szijjártó Péter kérdésére elmondta: semmiféle, a szóban forgó szoftverrel kapcsolatos együttműködést nem folytattak sem az izraeli, sem más titkosszolgálatokkal. A szoftvert nem használja az IH, arra megállapodást nem kötött – emelte ki a miniszter.

Szijjártó Péter végül kormányzati álláspontként közölte: „nincsen tudomásuk ilyen típusú adatgyűjtésről”.

A kémszoftverügy kapcsán lapunknak nyilatkozott Horváth József titkosszolgálati szakértő is, aki kiemelte: kétséges, hogy egy csúcstechnológiát képviselő izraeli fejlesztésű kémszoftver bármilyen nyomot hagyhat a telefonokon. Véleménye szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok a hatályos törvények alapján végzik a munkájukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.