Tízezren képezhetik át magukat informatikussá

Ismét megkezdődnek az Újratervezés program nagy sikerű, ingyenes informatikai képzései. Tavaly főként a járvány által sújtott vendéglátás és idegenforgalom területéről kapcsolódtak be sokan, de a tanfolyamokra bárki jelentkezhet. Ezúttal tízezer fő ismerkedhet meg közelebbről a programozással.

Csókás
2021. 07. 30. 7:40
null
Debrecen, 2016. szeptember 21. Tanulók az informatika szaktanteremben. A Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 950 tanulója számára szakgimnáziumi, szakközépiskolai, felnőttoktatási, nappali és esti képzési formában oktat, valamint vizsgára felkészítést, érettségire felkészítést biztosít. Fő profiljuk a hiányszakmának számító informatika és gépészet, amiben 70 fős nevelői testület adja át az ismereteket.MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-szerte egyedülálló kezdeményezés a gazdaságvédelmi akcióterv részeként tavaly útjára indított Újratervezés program, amelyet a napokban második alkalommal is meghirdetett a kormány. Szakmaváltást segítő, ingyenes informatikai képzésekről van szó, elsősorban azoknak, akik a pandémia idején nehéz helyzetbe kerültek – például művészek vagy a turizmusban dolgozók –, és valami újat szeretnének tanulni.

3-4 hetes lesz, napi 2-6 óra elfoglaltsággal <br / > fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár minapi közleményében emlékeztetett, hogy a járvány alatt átalakult a hazai munkaerőpiac, és az otthoni munkavégzéssel felértékelődtek a digitális készségek, az informatikai területen dolgozók száma pedig több mint 26 ezer fővel nőtt.

Hozzátette: az IT-szektor magas hozzáadott értéket állít elő, így olyan munkahelyeket teremt, amelyek magas bért tudnak fizetni a dolgozóiknak, sőt ezek a cégek válságállók is, ezért a kormány támogatja, hogy minél többen helyezkedjenek el ezen a területen.

A hamarosan induló informatikai kurzus négyhetes lesz, a tananyag feldolgozása pedig várhatóan napi két-hat óra elfoglaltságot jelent. A teljesen ingyenes képzés ezúttal tízezer főnek biztosított, ráadásul nincs visszafizetési kötelezettség a sikertelen vagy el nem végzett záróvizsga esetén sem. Azok közül, akik elvégzik a képzést, ötszáz fő továbbléphet a Struktúraváltó program bizonyítvánnyal záruló képzései­nek egyikére és válhat programozóvá – írják a közleményben.

Az Újratervezés program első köré­ben már csaknem kilencezren vizsgáztak le sikeresen, közülük 1076-an egy ráépülő képzésben tanulhattak tovább, akiknek háromnegyede a végzést követően azonnal el is helyezkedett a munkaerőpiacon.

– A program célkitűzésével összhangban sok hallgató érkezett a járvány által erősen sújtott vendéglátás, illetve idegenforgalom területéről. Most is arra biztatok mindenkit, hogy jelentkezzen, mert tanulni sosem késő – részletezte György László.

Korábban egyébként az Európai Bizottság is hangsúlyozta, hogy a válság alatt Magyarországon indított informatikai tanfolyam egész Európában egyedülálló. György László szerint a gazdaságvédelmi akcióterv azért működhetett, mert a magyar emberek tudták, akkor lehetnek sikeresek, ha a megváltozott körülményekhez alkalmazkodnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.