Felépülhet a józsefvárosi gyermektábor, de a strandot elvették a gyermekektől

Sokszor hangoztatja Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere, hogy a kormány elvette a káptalanfüredi sporttábor építésére megítélt támogatást. A valóság ezzel szemben az, hogy hónapok óta tudható, hogy a támogatás továbbra is igényelhető, sőt a támogatási szerződés már hetek óta Pikó András asztalán van, csak alá kellene írni. Ennek tükrében a tábor építése hamarosan befejeződhet, ám a táborhoz tartozó önkormányzati magánstrandot a polgármester öt évre odaadta egy vitorlás egyesületnek, amely lehetetlenné teszi a strandon való fürdőzést.

2021. 08. 10. 15:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Vizsgálat indult a józsefvárosi baloldal vitorlásmutyija miatt, miközben a polgármester már hetek óta ül a balatoni gyermektábor felújításának befejezését támogató kormányzati okiraton. Ideje lenne végre elfogadni a támogatást és elkezdeni dolgozni, hogy a gyerekek minél előbb mehessenek táborozni – írta Sára Botond, korábbi józsefvárosi polgármester Facebook-oldalán.

 

A józsefvárosi önkormányzat legutóbbi testületi ülésén kiderült, hogy a Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megküldte a támogatói szerződést a helyhatóságnak. 

Ami azért is érdekes, mert az elmúlt fél évben a polgármester rengeteg fórumon, közösségi oldalán azt állította, hogy a kormány elvette a káptalanfüredi gyermektábor befejezésére a forrást, rendre kormányzati elvonásról beszélt. 

Közben annyi történt, hogy a Pikó András vezette önkormányzat kicsúszott a határidőből, és hosszabbítási kérelmükben egy lebutított tervet mutattak be. 

Az EMMI ezt nem tudta támogatni, ám Kocsis Máté, Józsefváros kormánypárti országgyűlési képviselőjének a közbenjárásával a minisztérium újra lehívhatóvá tette a támogatást, amit az önkormányzat hosszú ideig nem tett meg. Pikó mindezt 1, 7 milliárdos kormányzati elvonásnak állította be, plakátokon hirdetve a kormányzati a „kegyetlenséget”. Most az ügy végére pont kerül, mert az önkormányzat hosszas várakozás után jelezte, hogy igényt tart a forrásra, miután az EMMI már hetekkel korábban megküldte a támogatási szerződést. Az önkormányzat így hamarosan hozzáláthat a tábor megépítésének befejezéséhez. 

Ami viszont továbbra is problémás maradt: amíg az önkormányzat húzta az időt a gyermeküdülő befejezésére igényelhető támogatással, gyorsan átjátszották a strand egy részét egy vitorlásegyesületnek. 

Az önkormányzat hiába állítja, hogy a hajók mellett elférnek a fürdőzök, a Magyar Nemzet birtokába került fotó alapján egyértelműen látszik, hogy a strandolók stégje mellett jönnek-mennek a vitorláshajók, ami baleset- és életveszélyes szituációkat okozhat, azaz fürdésre alkalmatlanná tették a strandot.

Olvasói fotó: a strandolók stégjéről egyértelműen látszik, hogy a partszakasz ezen része alkalmatlanná vált a strandolásra. 

Tehát hiába készülhet el a tábor, ha a strandot nem tudják használni a gyermekek. Ezen felül vizsgálat indult az önkormányzat és a vitorlásklub közti szerződéskötés kapcsán is. Mint ahogy a Magyar Nemzet is megírta, először Pikó András esküdözött, hogy csak három hónapra adta bérbe a strandot, később azonban – a vitorlásklubra szabva – kiírtak egy pályázatot. Nem meglepő, hogy csak egy pályázó jelentkezett, az előzetes bérlő, a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület. Így most strandoló józsefvárosi gyermekek helyett egy idegen vitorlástábor birtokolja a strand nagy részét, kiszorítva a fürdőzőket a partról.


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.