időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo
Az adócsalásért elítélt bűnöző állhat a Facebook-oldal mögött, ami kirobbantotta a Borkai-botrányt

Gyanúsított lett Czeglédy Csaba, ő lehet Az ördög ügyvédje

Munkatársunktól
2021.08.31. 18:45 2021.08.31. 20:51
Gyanúsított lett Czeglédy Csaba, ő lehet Az ördög ügyvédje

Az ördög ügyvédjeként elhíresült, jó ideig anonimitásban lévő illető volt az, aki még a legutóbbi önkormányzati választások előtt kirobbantotta a Borkai-ügyet. A legújabb információk szerint Gyurcsány Ferenc ügyvédje, Czeglédy Csaba állhat a történtek mögött.

– A nyomozó hatóság az ügy jogász végzettségű gyanúsítottját a mai napon folytatólagosan kihallgatta, és a vele szemben korábban közölt gyanúsítást módosította. Ennek lényege szerint

a gyanúsított az ügy tárgyát képező bűncselekménynek nem bűnsegédje, hanem tettese 

– olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében. Hozzátették: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – a zsarolás miatt indult ügytől történt elkülönítés folytán – a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt indult ügyben két személlyel szemben folytat nyomozást.

A rendelkezésre álló adatok alapján a jogász végzettségű gyanúsított hozta nyilvánosságra az ügy tárgyát képező kompromittáló videófelvételt, amely különleges személyes adatokat tartalmazott, és amelynek nyilvánosságra kerülése a felvételen szereplő személyeknek jelentős érdeksérelmet okozott. A megalapozott gyanú módosítását a nyomozás során beszerzett újabb adatok, így például a nyomozó hatóság által külföldről beszerzett digitális bizonyítékok alapozták meg.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, személyes adattal való visszaéléssel gyanúsított meg két embert a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Borkai-videó kiszivárogtatása ügyében. 

Egyikük Gyurcsányék ügyvédje és politikustársa, a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba. Továbbá a Fővárosi Főügyészség Az ördög ügyvédje oldal ügyében személyes adatokkal való visszaélés miatt folytat eljárást. A Nemzeti Nyomozó Iroda nemcsak a svájci, hanem az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi hatóságaihoz is jogsegély-kérelemmel fordult. 

A nyomozók szerint Az ördög ügyvédje oldal esetében egy Czeglédy Csabához köthető hitelkártyáról intézték a hirdetéseket.

A DK-s politikus a 24.hu-nak megerősítette, hogy 

kedden valóban bent volt a rendőrségen, és meg is gyanúsították, 

elmondása szerint azonban semmilyen új bizonyítékot nem hoztak fel ellene a hatóságok. Czeglédy Csaba úgy véli, hogy a rendőrség kifejezetten az ügyészség felszólítására döntött úgy, hogy meggyanúsítja az ügyben. A politikus megjegyezte: a kihallgatás során az is kiderült számára, hogy a vizsgálat során semmilyen IP-címet nem tudtak beazonosítani, ami konkrét személyhez köthető lett volna. Czeglédy hétfőn egy podcastban is arról beszélt – a Borkai-ügyben betöltött szerepét firtató kérdésre válaszolva –, hogy amit nem csinált, azzal nem akar ékeskedni.

Mint ismert, a 2019 októberében indított, Az ördög ügyvédje nevű blogon egy meglehetősen pikáns videó részletét tették közzé, valamint olyan információkat lebegtettek meg, amelyek korrupcióról szóltak. Miután az oldal elkezdte kihozni a botrányos részleteket, titkokat az adriai hajóútról, az érintettek zsarolás miatt feljelentés tettek a rendőrségen. 

Az előzetesen beharangozott korrupciós bizonyítékok és Borkaiék drogfogyasztását alátámasztó anyagok később nem kerültek elő. 

Czeglédy Csabát egyébként korábban már  jogerősen elítélték, majd másfél évig volt börtönben is. Gyurcsány emberét Az ördög ügyvédje-ügy mellett most egy másik ügyben költségvetési csalással vádolják, melyben szintén tagadta a bűnösségét. Czeglédy elmondta, hogy az ügyészség szerint eltűnt hatmilliárd forintnak a nyomát sem találták meg nála. – Azért, mert nem lett eltüntetve – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez a pénz a megbízóktól a szolgáltatási láncba be sem került. Így az sem felel meg a valóságnak, hogy ez a pénz a baloldali pártok kasszájába került volna. 

Egyébként Czeglédy Csaba a baloldali előválasztáson a DK színeiben indul, a Vas megyei 1. számú választókörzetben, az LMP, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum által támogatott Ungár Péter, valamint a volt fideszes alpolgármester, Koczka Tibor ellen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.