Karácsony lépett először a nácik felé

Bár Gyurcsány Ferenc állt a nácikkal való összefogás élére, az eredeti ötletgazda nem más volt, mint Karácsony Gergely, aki már 2011-ben a Jobbikkal való együttműködést sürgette. Az akkor még képtelenségnek tűnő javaslatot végül a magyar és a nemzetközi baloldal egykori ikonja, Heller Ágnes szentesítette 2017-ben, közölve a finnyáskodókkal: Fogják be az orrukat!

Bákonyi Ádám
2021. 08. 10. 12:35
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. október 1. Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt az idõsek világnapja alkalmából, Könyöradomány helyett érdemi megbecsülést az idõseknek címmel tartott sajtótájékoztatóján a belvárosi Széchenyi téren 2019. október 1-jén. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A judapestező, tetűcsúszdásozó Bíró László után újabb antiszemita, rasszista jobbikos jelöltet támogat a „demokratikus” baloldal. Sőt a pártot korábban egyenesen nácinak tartó, annak betiltását követelő Gyurcsány Ferenc nemrég személyesen ment el a szegedi Tóth Péter standjához, hogy segítse előválasztási kampányát.

A DK elnöke tette ezt úgy, hogy Tóth korábban egyebek mellett nyilvánosan követelt fajvédelmet, a cigányság visszaszorításáról értekezett, a melegeket pedig genetikai hulladékoknak nevezte. 

Bár mára Gyurcsány Ferenc állt a nácikkal való összefogás élére, érdemes felidézni, hogy az eredeti ötletgazda nem más volt, mint Karácsony Gergely, aki már 2011-ben a Jobbikkal való összefogást sürgette. A jelenlegi főpolgármester, a baloldal egyik miniszterelnök-jelöltje ekkor még mint az LMP frakcióvezető-helyettese adta elhíresült interjúját – kinek másnak? – a Népszabadságnak, kiszabadítva ezzel a szellemet a palackból.
 

– Ma már az a kérdés, hogy ezt a kétharmados bebetonozott rendszert miként lehet megváltoztatni. Lassan eljutunk odáig, hogy arról kell majd beszélnünk: a teljes parlamenti ellenzék a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig, ha csak egy kicsit jobban teljesít, mint 2010-ben, közösen támogatott egyéni jelöltekkel könnyedén kétharmadot csinálhat ebben a rendszerben. 

Ehhez az kell, hogy Zagyva György Gyula és Gyurcsány Ferenc is egy hajóban evezzen egy ideig – jelentette ki Karácsony, álszent módon hozzátéve, hogy „egy ilyen koalíció nyilván elképzelhetetlen lenne, erről nem is érdemes beszélni”. 

Ehhez képest ugyanis egyre többször megismételte javaslatát, így tett az Indexen, az Orbánt annyira megutálják, hogy átszavaznak a Jobbikra címmel megjelent interjúban is, ahol már azt fejtegette, hogy az együttműködés előhozhatná a Jobbik jobbik arcát. 

– Még ma sem egyértelmű, hogy a Jobbik az a Szigeten és még sok helyen randalírozó Zagyva Gyulát vagy a korábban a KPMG tanácsadócégnél dolgozó Hegedűs Tamást jelenti. Szerintem az lenne a Jobbik érdeke, hogy behúzzon középre, és a mérsékelt énje kerekedjen felül – mondta. 

A tőle megszokott simlis módon Karácsony persze hozzátette: – Félreértés ne essék, én nagyon nem örülök annak, hogy azon kell járatnom az agyam, mit kell kitalálni egy alkotmányos válság elkerüléséhez, és annak még kevésbé, hogy a Jobbikkal is számolni kell ennek leküzdéséhez, mert matematikai­lag egyszerűen nem jön ki másképp. Ehhez képest 2019-ben, főpolgármester-jelöltként Karácsony már azt állította, hogy a Jobbikot elhagyták a nácinak nevezhető politikusai, sőt kijelentette azt is, hogy a zsidó képviselők listázása önmagában nem nácizmus.
 

Ahhoz viszont, hogy a korábban elképzelhetetlen, Gyurcsányéktól a Jobbikig terjedő összeborulás megvalósulhasson, úgymond magasabb szintről kellett jóváhagyás, ami végül nem mástól, mint Heller Ágnestől érkezett meg.

A magyar és a nemzetközi baloldal egykori ikonja 2017-ben a Hír TV-ben egyértelműen a Jobbikkal való összefogásra buzdított, mondván: nem nyerhető meg a 2018-as választás, ha kettőnél több ellenzéki lista van. Hangoztatta: ha az ellenzék – ideológiai megfontolások miatt – külön indul, veszít, ezért öngyilkosság ebben gondolkozni. 

– Észnél kell lenni, kompromisszumot kell kötni, mert az első és legfontosabb Orbán megbuktatása – adta meg az irányvonalat Heller, aki később a Magyar Narancsnak adott interjújában is hosszan fejtegette, hogy Orbán Viktor megbuktatása érdekében össze kell fogni a Jobbikkal. 

– Kérem, hölgyeim, uraim, fogják be az orrukat! – jelentette ki Heller Ágnes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.