Kétezer rászoruló gyermek tanévkezdését segítik az ökumenikusok

Gyermekenként tízezer forint értékű, minőségi tanszerekből összeállított, személyre szabott csomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! akciója.

Magyar Nemzet
2021. 08. 19. 9:54
null
Szőnyi Kinga arra biztatott, gyűjtsenek adományokat, és a pénzt fordítsák jótékony célra Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iskoláskorú gyermekkel rendelkező családok ötödének olyan extrakiadást jelent az iskolakezdés, amit nem tudnak maguktól megoldani – derül ki a Nézőpont Intézet friss felméréséből. A kérdésekre adott válaszokból bebizonyosodik, hogy a legnehezebb helyzetben most azok a rászoruló családok vannak (34 százalék), ahol valamelyik kereső a koronavírus miatt elveszítette a munkáját. Ők azok, akik maguktól egyáltalán nem tudják megoldani gyermekeik beiskolázását. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az augusztus elején végzett kutatás rámutatott arra is, hogy a településméret csökkenésével is nő a gyermekek beiskoláztatásának nehézsége, valamint azon családoknál a legnagyobb probléma a tanévkezdés, ahol alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek a szülők. 
Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója kiemelte: 

a kormány családbarát politikája ugyan sok gyereknek jelent nagy segítséget, elég az ingyenes tankönyvekre gondolni, 

a javuló tendenciába a koronavírus azonban megtorpanást hozott, a megígért adóvisszatérítésre pedig csak a jövő év elején számíthatnak a családok.
Lapunk tegnap részletesen beszámolt arról, hogy a kormány milyen intézkedésekkel segíti az iskolás gyermeket nevelő családokat. 

Az ingyenes tankönyvek és a kedvezményes étkeztetés mellett a szülők iskolakezdési támogatással és előrehozott családi pótlékkal is számolhatnak a következő hetekben, ráadásul több önkormányzatnál lehet igényelni beiskolázási támogatást is, amelynek összege általában 6-20 ezer forint között mozog.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta: munkatársai nap mint nap találkoznak olyan családokkal, akik számára a napi betevő előteremtése is gondot okoz, így önerőből esélyük sincs kigazdálkodni az iskolakezdéssel járó jelentős kiadásokat. A leghátrányosabb helyzetben lévő családoknál ez az időszak sokszor a reménytelen eladósodásról szól, a járványhelyzet miatt pedig most még többen vannak nehéz anyagi helyzetben. 
A legszegényebb gyermekek számára az Ökumenikus Segélyszervezet tanszercsomagjai többet jelentenek egy ajándéknál: 

egy jó minőségű tolltartó, füzetcsomag, tornazsák vagy ünneplő ruha esélyt kínál arra, hogy ők is büszkén és örömmel ülhessenek be az iskolapadba. 

A nehéz körülmények között élő családoknak gondot okoz az új ruhák, az iskolatáska, az írószerek, a tornafelszerelések beszerzése: egyesek az élelmiszeren, mások a rezsiköltségen vagy gyógyszereken spórolnak tanévkezdéskor. 
Éppen ezért a segélyszervezet idei akciója is az országos intézményhálózatának látókörében élő, legszegényebb családok előre kiválasztott gyermekeinek szeretne segíteni, annak érdekében, hogy az iskolakezdés a felzárkózás esélyéről szóljon. A koronavírus miatt többször is bevezetett speciális oktatási rend sok rászoruló gyermeknek okozott további óriási nehézséget.
Az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! segélyakciója 

gyermekenként tízezer forint értékű, minőségi tanszerekből összeállított, személyre szabott csomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. 

A koronavírus miatt a járvány előtti évekhez képest kétszer annyi, azaz idén is összesen kétezer gyermek beiskolázásának támogatására meghirdetett pénzadománygyűjtéshez a megszokott módokon lehet csatlakozni. Él a 1353-as adományvonal, melynek tárcsázása hívásonként vagy SMS-enként 250 forint támogatást jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.