időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Kincs: A magyar emberek büszkék a magyarságukra

Magyar Nemzet
Forrás: Kopp Mária Intézet
2021.08.17. 09:33 2021.08.17. 15:05
Kincs: A magyar emberek büszkék a magyarságukra

Tízből nyolc magyar büszkén vállalja a magyarságát, 85 százalékuk erős nemzeti identitással rendelkezik – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) legfrissebb felméréséből. Az ezer fő megkérdezésével készült reprezentatív kutatás arra is rávilágított, hogy a magyar emberek elsősorban országunk sikereire büszkék, a nemzeti önazonosságuk erősebb, mint az európai identitásuk.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) kutatásából kiderül, hogy tízből nyolc magyar büszke a magyarságára. Legnagyobb arányban a gyermekesek, az idősebbek és a vidéken élők éreznek így, ugyanakkor a korcsoportok között Magyarország tudományos és sporteredményeire a fiatal korosztály a legbüszkébb. A 18–29 évesek 82 százaléka büszke a magyar sportolók által elért eredményekre – a tanulók körében 94 százalék –, amiben bizonyára komoly szerepe van a magyarok világversenyeken elért sikereinek, így a magyar csapat sikeres tokiói olimpiai szereplése is nagy hatással lehet a fiatalokra.

 

Egy nemzethez való tartozás erősebbé és büszkébbé teszi az embert, azt érzi, hogy a sikerekben és a kudarcokban sincs egyedül. Ha pedig egy ország lakói büszkék a történelmükre, a kulturális és sporteredményeikre, akkor abban az országban képzelik el jövőjüket és ott alapítanak családot is – írja a Kincs közleményében.

 

A válaszadók 63 százaléka rendkívül büszke arra, hogy magyar: ők egy egytől tízig terjedő skálán a legmagasabb értéket jelölték meg. Összességében az látható, hogy a magyar emberek erős nemzeti identitással rendelkeznek, a válaszadók 85 százalékát ez jellemzi.

 

Fotó: Bach Máté

A megkérdezettek több mint háromnegyede mondta azt, hogy büszkeséggel tölti el Magyarország történelme, 85 százalékuk büszke a tudományos, és 79 százalékuk a sporteredményekre is. Az ország kulturális sikereit a válaszadók háromnegyede, pontosan 76 százalék méltatta.

 

Tízből hat magyar ember – 62 százalék – büszke arra, hogy országunk tagja az Európai Uniónak, azonban 11 százalékukról ez egyáltalán nem mondható el.

A felmérésből látható, hogy a válaszadók 21 százalékát nem tölti el elégedettség, ha az Európai Unió működésére gondol, ugyanakkor 42 százalék inkább elismeri azt. Ez azt jelenti, hogy 

a magyar eredményekre büszke válaszadókhoz képest feleakkora az európai eredményeket elismerők aránya.

Összességében azt látjuk, hogy a magyar emberek büszkék arra, hogy magyarnak születtek, és büszkék országunk eredményeire is. Az Európai Unió teljesítménye jobban megosztja őket – zárul a Kincs közleménye.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.