Magyar Máltai Szeretetszolgálat: Nem lehet az utca senki otthona

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai látják el az óbudai Holdudvar parkba beköltözött és a lakókat egyre inkább zavaró hajléktalanokat. A szervezet fő céljának tekinti, hogy rendezett körülmények közé segítsék ezeket az embereket.

Kerékgyártó György
2021. 08. 28. 18:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Európai uniós magyar állampolgárok vagyunk, jogunk van itt lenni” – mondják az óbudai Holdudvar parkba beköltözött hajléktalanok minden esetben, amikor valaki rákérdez, miért ezt a helyet választják otthonuknak egy számukra épített és fenntartott szálló helyett? Amint azt lapunk már megírta, ezzel a begyakorolt válasszal mintha a Karácsony Gergely-féle baloldali városvezetés nyíltan hirdetett szociális politikáját tükröznék vissza, amely szerint a hajléktalanság szociális és nem rendészeti ügy, eszerint fogják kezelni.

Akármit is jelentsen ez, azt bárki láthatja, hogy másként kezelik a problémát, mint Tarlós István korábbi főpolgármester, a 2019-es baloldali választási győzelem óta ugyanis újra egyre több hajléktalan él az utcákon. 

Amint korábbi cikkünkben kifejtettük, a két éve felújított Holdudvar parkot is megszállták a fedél nélküliek, az árkádok alatt, a padokon laknak, kéregetnek, olykor fenyegetőznek. A BRFK a Magyar Nemzetet úgy tájékoztatta, hogy a kerületi kapitányság rendszeresen ellenőrzi a területet, több ízben intézkedtek. Ennek ellenére a probléma nem szűnt meg, és tehetetlennek látszik a közterület-felügyelet is, amely ugyancsak válaszolt lapunk kérdéseire. 

Egyre többen élnek újra az utcán (képünk illusztráció) Fotó: Máté Krisztián

A lapunknak korábban név nélkül nyilatkozók, akik két lakóközösséget képviselve tájékoztattak a helyzetről, azt mondták: a helyiek azt is kifogásolják, hogy az utcán élők bejárnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közeli ellátóközpontjába, onnan ruházkodnak és szereznek eszközöket, ami segíti őket az utcán élni, ez pedig csak konzerválja a helyzetet. 

A szeretetszolgálat szerint ez nem így van.

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozó szolgálata rendszeresen és folyamatosan látogatja az ön által említett területet. 

A szeretetszolgálat szemlélete szerint az utca nem lehet senki otthona, ezért munkatársaink következesen arra biztatják az említett területen tartózkodó hajléktalan embereket, hogy vegyék igénybe az intézményi ellátást, szállókat, nappali melegedőket 

– tájékoztatta a Magyar Nemzetet a szervezet kommunikációs referense. – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat minden rendelkezésére álló eszközzel arra törekszik, hogy intézményeiben lássa el a hajléktalan embereket, ahol méltó körülmények között foglalkozhatnak velük szakemberek az alapszükségleteiken túl is. Intézményeinkben többek között munka-tanácsadást, egészségügyi ellátást, mentális segítségnyújtást is igénybe vehetnek a rászoruló emberek. Éppen ezért munkatársaink nem visznek utcára adományként matracot, ruhát is kizárólag az intézményben kérhetnek a rászoruló emberek, ahol a szociális munkások más problémáik megoldásában is tudnak nekik segítséget nyújtani. A szeretetszolgálat Óbudán, ahogy az ellátási területein mindenhol, szorosan együttműködik a közterület-felügyelettel, a rendőrséggel és az önkormányzattal.” 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.