Menesztik a Pannónia Nyugdíjpénztár ügyvezetőjét és az igazgatótanács elnökét

Az ügyvezetőre, az igazgatótanács elnökére és további 13 jelenlegi és volt pénztári vezetőre összesen 59 millió forint személyi bírságot is kiszabott a jegybank a pénztártagok számára vagyoni hátrányt okozó ingatlanügyletek nyomán.

Forrás: MTI2021. 08. 26. 14:18
null
Budapest, 2021. július 22. A felújítás végéhez közeledik a korábbi Magyar Posta Székháza vagy Postapalota, amely Buda egyik jellegzetes szecessziós épülete és Sándy Gyula tervei alapján épület 1926-ban, a a Krisztina körúton. Az új elnevezésû Buda Palota 2018-tól a Magyar Nemzeti Bank tulajdona. Elkészülte után többek között az MNB irodáinak, a Magyar Pénzmúzeumnak és a tetején egy kilátónak ad otthont. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pannónia vezető testületeinek döntései következtében több személy – köztük pénztári vezető, továbbá egyes, a vezetőkhöz vagy a pénztárhoz kapcsolódó érdekeltek – kaptak kedvezményes lakásvételi lehetőséget, csökkentve ezzel a tagok egyéni számlájának hozamlehetőségét – írta az MNB.
A jegybank vizsgálata megállapította, hogy a megbüntetett személyek és a hozzájuk köthető érdekeltek a pénztár egy budapesti – lakásokat és irodákat magába foglaló – ingatlanfejlesztése esetében 

vásárolhattak maguknak lakásokat a normál vevőknek felszámított listaárakhoz képest kedvezményes áron, illetve egyéb kedvezményekkel és fizetési ütemezéssel

– részletezte az MNB.

A határozat szerint a pénztár igazgatótanácsi elnöke és ügyvezetője, illetve az ellenőrző bizottság korábbi elnöke (jelenlegi igazgatótanácsi tagja) fejenként tíz-tíz millió forintos bírságot kapott. 

További négy-négy millió forint büntetést kapott az igazgatótanács három volt és jelenlegi tagja, hárommillió forint bírságot az igazgatótanács egy tagja, két-két millió forint bírságot az ellenőrző bizottság jelenlegi elnöke, további öt, volt és jelenlegi tagja, illetve egy-egy millió forint bírságot az ellenőrző bizottság két tagja.
A személyi bírságokat az érintetteknek a magánvagyonukból kell kifizetniük, azt a pénztár nem vállalhatja át – ecsetelte a jegybank. A határozat tartalmát a Pannónia következő küldöttközgyűlésén ismertetni kell a pénztártagokkal is – tették hozzá.
Az MNB felhívta a figyelmet arra:

a pénztári vezetők és vezető testületi tagok felelőssége, hogy munkájukat elsődlegesen a tagság érdekét képviselve, kiemelt gondossággal végezzék.

A bírságösszegek meghatározásakor az MNB mérlegelte azt is, hogy az érintett vezetők hányszor szavaztak a jogellenes ügyletek mellett, illetve származott-e nekik vagy a hozzájuk kapcsolódó érdekelteknek anyagi előnyük is annak eredményeként.

A feltárt jogszabálysértések nem befolyásolják a pénztár hosszú távú, megbízható, stabil működését

– zárta közleményét az MNB.

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.