időjárás °C Virgil 2022. november 27.
logo
Késsel fenyegetnek, és időseket, gyerekeket inzultálnak a Holdudvar parkban fedél nélkül élők

Óbudai hajléktalanok: „Uniós magyar állampolgárok vagyunk"

Magyar Nemzet
2021.08.13. 16:29 2021.08.13. 22:55
Óbudai hajléktalanok: „Uniós magyar állampolgárok vagyunk"

Egyre agresszívabbak az óbudai Holdudvar parkba költözött hajléktalanok – állítják határozottan az itt élő mintegy ötezer lakó képviselői. A fedél nélkül élők most már kifejezetten veszélyesek a lakosságra, ráadásul mintha felkészültek volna a Karácsony-féle „szociális politikából”, mindenre megvan a válasz: ők európai uniós magyar állampolgárok, joguk van az utcán élni.

Csak azok nem használhatják a felújított Holdudvar parkot, akik fizettek, fizetnek érte – ez a helyzet ma Óbudán. A területen ugyanis hajléktalanok jelentek meg, akik lehetetlenné teszik, hogy az itt élő családok élvezzék a hely adottságait.

Ez nem ritka látvány a Holdudvar parkban. Fotó: Egy olvasónk felvégtele

A parkot a hetvenes évek közepén a lebontott egykori óbudai városközpont helyén hozták létre a Bécsi úthoz közel felépített panelházak között. A Bús Balázs-féle fideszes városvezetés 2018-ban előzetes közösségi tervezés után látott hozzá a jelentős méretű közösségi tér átalakításához, és ezzel – a Tér_KÖZ pályázaton elnyert forrás lehívásával és önkormányzati forrás hozzárendelésével – a következő évre el is készültek. Hiába telepítettek azonban ide új utcabútorokat, játszóteret, futósávot, streetworkout parkot, az itt élők nem tudják élvezni mindezt.

Az árkádok védenek, megfelelő hely a zavartalan alváshoz. Fotó: Egy olvasónk felvétele

– Az elmúlt két évben egyre nagyobb számban költöznek ide hajléktalanok – tudtuk meg a helyi lakóközösségek két képviselőjétől, akik szívesen, de név nélkül nyilatkoztak. – Az árkádsor védett helynek számít, ezért az éjszakákat ott töltik, nappal pedig bejárják az egész területet, vagy a padokon, a füvön alszanak. Nagyobb baj az, hogy a szükségüket is itt végzik el, bármilyen napszakban, függetlenül attól, hogy látja-e őket valaki. Márpedig a közelben óvoda van, játszótér, rendelő.

Kosz, rendetlenség mindenütt. Fotó: Egy olvasónk felvétele

Még nagyobb baj, hogy a fedél nélkül élők agresszívak is. Kiabálnak a járókelőkkel, ittas állapotban megjegyzéseket tesznek, sőt a lakók képviselői szerint az is előfordult már, hogy egy idős hölgytől elvették az élelmiszert, amit a boltból hozott, egy másiktól pedig pénzt akartak elszedni. A Magyar Nemzetnek nyilatkozók szerint késes támadás is történt már. Ezt lapunknak a rendőrség is megerősítette. A BRFK úgy tájékoztatott, július 23-án egy késes támadás miatt szálltak ki a rendőrök a helyszínre, és igazoltatták a fenyegetőt. Kést nem találtak nála, és sérülés sem történt, de garázdaság és szabálysértés miatt eljárás indult az illető ellen.

Szerettük volna megtudni, hogy a rendőrség milyen jogkörrel rendelkezik a helyzet megoldására. Erre azt a választ kaptuk, hogy a III. kerületi kapitányság munkatársai rendszeresen ellenőrzik a parkot és környékét, illetve, hogy „a szolgálatszervezést az aktuális bűnügyi-közbiztonsági helyzet folyamatos elemzése és a lakossági visszajelzések alapján rugalmasan alakítják”. 

A lakóközösségek két képviselője elmondta, a problémával megkeresték a közterület-felügyeletet, a polgármestert és a jegyzőt is, de egyszer sem kaptak megnyugtató választ, valójában nem is tiszta, kinek milyen jogköre van intézkedni.

Az Aktuális! közéleti vlog az Örs vezért terén garázdálkodó hajléktalan gang ügyével foglalkozó videójában visszaidézi Karácsony Gergely-féle városvezetés egy korábbi nyilatkozatát: „Budapesten a hajléktalanság szociális, nem pedig rendészeti ügy, ennek megfelelően fogjuk kezelni.” Ennek a szemléletmódnak köszönhetően, ahogyan lapunk is, egyre több médiafelület foglalkozik a hajléktalanok által lefoglalt és uralt fővárosi aluljárók ügyével.

Az óbudai Holdudvar park esetében az is szembeötlő, hogy az itteni hajléktalanok mintha felkészültek volna a Karácsony-féle „szociális politikából”, minden helyzetben tudják a mentő választ: „európai uniós magyar állampolgárok vagyunk, jogunk van itt lenni”. 

Borítókép: Ébreling András
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.