Saját tenyésztésű négylábúak szolgálnak a hazai börtönökben

Aura energiabomba, öt testvére sem marad el sokkal mögötte. A rácsok mögött, börtönben születtek és ott is képzik ki őket speciális, őrző-védő feladatokra, hogy segítség a börtönőrök munkáját. Aura és tesvérei ugyanis németjuhászok.

2021. 08. 20. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aura és öt testvére a börtönben született, ott is fogják őket kiképezni, hogy aztán éveken át szolgáljanak ugyancsak a börtönben.

A büntetés-végrehajtás kölyökkutya programjában tenyésztett tízhetes németjuhászokat a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben képzik ki.

Fotó: BV OPK

A kutyusok – amelyeknek szülei szintén a büntetés-végrehajtás szolgálatában állnak – a börtön kutyatelepén jöttek a világra. A szülők mindketten komoly munkavonalú ebek, az anya, Angel szlovák eredetű németjuhász, kábítószer-kereső; míg az apa, Loki bicolor németjuhász, járőr-nyomkövető területen jeleskedik.

Szabó László bv.-zászlós, a pálhalmai kutyatelep vezetője készíti fel a kölyköket a börtönben való szolgálatra.

A három szuka és három kan közül már most kiemelkedik az Aura hívónévre hallgató egyik kutyus. Aura és testvérei egyelőre játékos szemmel tekintenek a nagyvilágra, csakúgy, mint más hasonló életkorú társaik. Egyvalami azonban megkülönbözteti őket: bármennyire is bohókás cukipofáknak tűnnek most, néhány hónap múlva ők kiképzett, céltudatos kutyák lesznek, fontos szolgálati feladatokkal.

Fotó: BV OPK

A büntetés-végrehajtás 2017-ben indított kölyökkutya programjának köszönhetően ma már biztosított a kiváló vérvonalú, magas képzettséggel bíró szolgálati eb-utánpótlás nevelése a hazai börtönökben.

A saját tenyésztés egyik nagy előnye, hogy a kutya szó szerint beleszületik ebbe a speciális munkavonalba, így később könnyebb kezelhetőség, hatékonyabb együttműködés érhető el az eb és kutyavezető gazdája között. A kutyák kezdetben alapképzést kapnak, amely során játékos feladatok keretében mérik fel a képességeiket, illetve fejlesztik ezeket. 

Majd négy-öt hónapos korukban kezdődik a szétválasztásuk azért, hogy a tulajdonságaikhoz leginkább illő szakterületen (kábítószer-kereső, nyomkövető vagy őr-járőr-elfogó) folytassák tovább a tanulást, végül vizsgát tegyenek.

A büntetés-végrehajtásban büszkék a négylábúikra, és hirdetik: a szolgálati kutyák hű társaik a börtönök biztonságos működtetése érdekében végzett, felelősségteljes feladataik teljesítésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.