Újabb ígéretekkel menekül előre a főpolgármester

Ingyenes BKV a 14 év alattiaknak, az autósokat korlátozó intézkedések egy részének visszavonása – ezzel próbál Karácsony úrrá lenni a fővárost immáron nyáron is megbénító dugókon, amelyek a jövő heti iskolakezdéssel tovább fokozódhatnak. A 14 éven aluliak ingyenes utazása többmilliárdos bevételkieséssel járhat, egyelőre nem tudni, hogy a Karácsony helyettese szerint csődközelben járó főváros miből fogja ezt pótolni.

Schmidt Gábor
2021. 08. 26. 17:49
null
Zsúfoltság a budapesti Jane Haining rakparton. Nagyvárosi talányok Fotó: Bors–Knap Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenes közösségi közlekedés a 14 év alattiaknak, felgyorsított felújítás a Blaha Lujza téren és a pesti alsó rakparton, alternatív útvonalak nyitása a belvárosban a Rákóczi út és a Bajcsy-Zsilinszky út tehermentesítésére, a nagykörúti lámpaprogram átalakítása az autósok érdekében – e javaslatokat fogja beterjeszteni Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés veszélyhelyzet utáni első, szeptember 1-jei ülésére – jelentette be csütörtökön a főpolgármester. Karácsony elmondta, hogy a járvány miatt a tömegközlekedés soha nem látott kihívások előtt áll, a bérleteladások száma a felére csökkent, a gépjárműforgalom viszont jelentősen emelkedett.

 

A 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedése Karácsony egyik hangsúlyos főpolgármesteri kampányígérete volt 2019-ben. A megválasztása után tartott sajtótájékoztatóján azonban máris igyekezett kifarolni az ígéretből, azt hangoztatva, hogy „elkezdjük bevezetni, hogy megemeljük a hatéves korhatárt hétre, és a következő költségvetési évben – amikor látjuk a lehetőségeket – megyünk tovább”. Később, 2019 decemberében pedig már arról beszélt, hogy az intézkedés bevezetéséhez jogszabály-módosításra is szükség lenne. Az első becslések szerint egyébként az ingyenesség bevezetése évente akár több mint tízmilliárd forintba is kerülhet Budapestnek. 

Karácsony a mai bejelentésében a várható bevételkiesésekről és arról, hogy ezt honnan fedeznék, nem beszélt, mint mondta, elsősorban nem pénzügyi szempontok határozták meg a döntését. Annak ellenére, hogy általános helyettese, Kiss Ambrus két nappal ezelőtt azt nyilatkozta: szeptember elejére a főváros minden működésre fordítható állampapírja és készpénze elfogy, és ha nem nyúlnak bele alaposan a város költségvetésébe, akkor a Városháza az év végére fizetésképtelenné válik. 

Bár a Mandiner tudósítása szerint egy szerdai kampányeseményen Karácsony még kinevette azt az autóst, aki számonkérte rajta, hogy másfél óráig tart hazajutnia, tegnap a baloldali miniszterelnök-jelölt azt is bejelentette, hogy az autósok érdekében részben felfüggesztik a VII. kerületben egy éve bevezetett forgalomcsillapítási intézkedéseket. Így ismét járható lesz kocsival a Dohány utca és a Wesselényi utca, valamint az V. kerületben a Nádor utca és a Honvéd utca. A Nagykörút minden kritikus csomópontjában biztosítani fogják az eredeti kétszer két sávos közúti átvezetést – a kerékpársávok megtartása mellett –, ehhez a Corvin negyednél szükséges beavatkozni. A Blaha Lujza téren pedig ideiglenesen a közúti közlekedést segítő 90 másodperces lámpaprogram lép életbe, ami a főpolgármester szerint harmincszázalékos kapacitástöbbletet biztosít. 

Karácsony ígérete szerint felgyorsítják a Blaha Lujza tér felújítását, így szeptember közepére visszakaphatják az autósok a Rákóczi utat és a Nagykörutat, valamint a rekonstrukcióval „tökéletes összhangba” hozzák a rakparti vízcsőcserét és az ottani útfelújítást. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.