Böjte Csaba: Tartsuk saját kezünkben a sorsunkat!

A szerzetes egy interjúban beszélt az evangélium radikalitásáról, a progresszív kereszténységről és Ferenc pápáról.

Forrás: Mandiner2021. 09. 02. 13:58
BJTE Csaba
Torock, 2019. oktber 23. Bjte Csaba ferences rendi szerzetes, az rva gyermekeket gondoz Dvai Szent Ferenc Alaptvny alaptja Erdlyben, a torocki Kis Szent Terz Gyermekvdelmi Kzpontban 2019. oktber 23-n. Ezen a napon Novk Katalin, az Emberi Erforrsok Minisztriumnak (Emmi) csald- s ifjsggyrt felels llamtitkra s Bjte Csaba megltogatta a kzpontot. MTI/Bir Istvn Fotó: Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az evangéliumért olyan dolgokat is ki kell mondani, amitől nem lesz közkedvelt az ember – figyelmeztet a Mandiner jubileumi, századik lapszámában Böjte Csaba. A ferences szerzetes hangsúlyozta: a hamarosan Budapestre látogató Ferenc pápa a keskeny utat járja és a katolikusok elé tárja, hogy nem tragikus hősökre van szükség, hanem az örömhír követeire. „Krisztus eljövendő országa még nem épült fel; kitartó, verejtékes munkával kell megvalósítani – ez konfliktusokkal, áldozatokkal is jár” – mondta Csaba testvér.

A dévai szerzetes a progresszív irányzatokkal kapcsolatban határozottan kijelentette: a bűnt nem lehet átkeretezni, bűn marad. Mint mondja, bár vannak erre irányuló törekvések, „a jót nem szabad rossznak hazudni, ahogy a rosszat sem szabad jónak”.

A nagyinterjúban Csaba testvér több ízben is hangsúlyozta, nem szabad félreverni a harangokat, mert azok baljós hangja mellett senki sem fog házasságra gondolni, családot alapítani, gyermeket vállalni. Különösen igaznak látja ezt az erdélyi magyarság helyzetével kapcsolatosan, amelynek számos szempont alapján sosem voltak még a maihoz fogható lehetőségei, mégis, jelentős véráldozatot könyvelhetett el a mögöttünk álló évtizedekben. Ugyanakkor úgy hiszi, Isten nem teremt selejtet, sem egyént, sem közösséget nem vezet rossz irányba.

A közmunkaprogram után Böjte Csaba most a Tündérkert építésének programját hirdetné meg, mert úgy látja, ez hozhat győzelmet 2022-ben a nemzeti oldal számára. A magyarság jövőjével kapcsolatban egyébként kérlelhetetlenül optimista – mint mondja, rengeteg lehetőség áll előttünk, de merésznek kell lennünk és nem szabad elveszítenünk a derűnket.

A teljes interjú a Mandiner hetilap jubileumi 100. lapszámában olvasható.

Borítókép: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Fotó: MTI/Biró István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.