Idén rendezték meg harmadszorra az Országos Tanoda Olimpiát Ibrányban

Mintegy hatszáz hátrányos helyzetű gyerek részvételével zajlott a III. Országos Tanoda Olimpia Ibrányban. A kezdeményezést négy éve indította az ibrányi székhelyű Iránytű Tanoda, akik a sporteseménnyel is azt támogatják, hogy a szegénysorban nevelkedő gyerekek is kilépjenek a lakóhelyi elszigeteltségből és sikerélményekkel gazdagodjanak.

Ritó Szabolcs
2021. 09. 05. 8:15
Iránytű Tanoda, Ibrány.
III. Országos Tanoda Olimpia 2021.
Fotó: Iránytű Tanoda / Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–­ Ma Magyarországon 183 tanoda foglalkozik a hátrányos helyzetű gyerekek tanulmányi támogatásával. A program eddigi eredményeiről elmondható, hogy a foglalkozásokon részt vevő gyerekek körében 90 százalékkal csökkent az iskolai hiányzások száma, valamint közel százszázalékos a szakiskolai és középiskolai továbbtanulást választók aránya ­– mondta Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társasalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára, aki tavaly óta a Tanoda Olimpia fővédnöke. 

A sporteseményen részt vevő gyerekek a legnépszerűbb csapatsportok mellett például a teqballt is kipróbálhatták
Fotó: Iránytű Tanoda/Facebook

A helyettes államtitkár kiemelte: a tanodai programban részt vevő gyerekek számára az Erzsébet-táborok Alapítvány ingyenes táborozási lehetőséget biztosít Zánkán minden évben, a tanodák pedig a központi költségvetésből nemcsak a működési költségekre, de szabadidős programokra is kapnak támogatást. 

–­ Kirándulásokra, színházba és moziba is eljuthatnak a gyerekek, akik a tanulmányi foglalkozások mellett más élményekkel is gazdagodhatnak

–­ tette hozzá.

A tanodai rendszer fontosságát szemléltetve Langerné Victor Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy a digitális oktatás időszakában az intézmények több mint nyolcvan százaléka egész nap nyitva volt, ezzel is támogatva a gyerekek egyéni tanulását. ­– A Belügyminisztérium több mint 340 millió forintos pályázati támogatást biztosított a szervezetek számára, amely a digitális oktatáshoz szükséges eszközök beszerzését tette lehetővé ­– mutatott rá a helyettes államtitkár.

Hajdu Zsolt, a Tanoda Olimpia szervezője és az ibrányi intézmény igazgatója elmondta: 2018-ban rendeztek az első eseményt, akkor még két-háromszáz hátrányos helyzetű gyermek részvételével, mára azonban az ország legnagyobb tanodai rendezvényévé nőtte ki magát. – Idén tizenkilenc településről több mint hatszázan érkeztek – tette hozzá a szervező, aki azt is hangsúlyozta, hogy az sportnap versenyszámait úgy választották ki, hogy jelentős eszközpark nélkül is megvalósítható legyen. 

Továbbá Hajdu Zsolt kiemelte: csak ezen a nyáron harminckilenc különböző nyári eseményt szerveztek, és az ibrányi intézmény volt az első az országban, amely külföldre is elvitte a gyerekeket. A tanítványaik a horvát tengerparton, Ausztriában, szülőkkel közösen pedig Romániában is jártak. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.