Ilyen Karácsony zöld politikája: 154 év után megszűnik a Főkert

Összeolvasztotta Budapest szolgáltató cégeit a főváros vezetése, így vesztette el 154 év után önállóságát a Főkert is. A döntés ellen tiltakozó kertészmérnök szerint ez gyakorlatilag a patinás múltú vállalat végét is jelenti.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 09. 20. 10:40
null
Budapest, 2019. május 15. A Főkert Nonprofit Zrt. munkatársa dolgozik Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében 2019. május 15. A megújult Múzeumkert lesz a Múzeumok Majálisának központi helyszíne. Az országos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várják az érdeklődőket. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már tavaly december 1-jén tett közzé Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze olyan posztot saját közösségi oldalán, amelyben a Főkert átszervezését magyarázta egy új integrált vállalatba, amelyet a főváros vezetése a német „stadtwerke” cégek mintájára képzelt el. Maga Bardóczi írta akkor:

a Főkert – és ez lehet, hogy sokaknak meghökkentő lesz – eddig sem volt független.

„A Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) tagvállalataként működött ez elmúlt időszakban. Amelynek a vezetője, Walter Katalin arra dolgozott most ki egy javaslatot, hogy hogyan szűnjön meg a BVH és hogyan alakuljon ki egy a német nyelvterületen stadtwerke néven emlegetett, és Berlinben, Bécsben például sikeres közművállalat, amelynek egyik divíziója lesz a Főkert.” 

Már decemberben sem volt érthető, ha a fővárosi cégek integrációja megvalósult, akkor miért van szükség egy újabb létrehozására, de megtörtént. 

A Budapesti Közművek Zrt. az új vállalat, amelynek élére az a Mártha Imre került, aki volt már a Főtáv Zrt. vezérigazgatója, az FKF felügyelőbizottsági elnöke, az Invitel operatív főigazgatója, a Vodafone elnöke és az MVM Csoport vezérigazgatója is.

Megyeri Szabolcs kertészmérnök a Főkert központja előtt tüntetett Fotó: Facebook

Ennek az új csúcscégnek az egyik divíziójává fokozzák vissza a 154 éves Főkertet. 

Megyeri Szabolcs kertészmérnök, szakblogger így fogalmazott szeptember 18-i Facebook-bejegyzésében: 

Tegnap egy sajtóhírből a kertész szakma, és a több milliós hazai kertbarát közösség megtudhatta, hogy mindenféle társadalmi vagy szakmai egyeztetés nélkül a 154 éves, önálló és a történelem hullámaitól függően autonóm Főkertet megszüntetik. A kertész szakma sokkot kapott. (…) A Főkert nem pusztán egy zöld felületet kezelő szerv. A Főkert a magyar nemzet egyik pillére, amelyikre támaszkodva Budapestnek és Magyarországnak neki kell futnia a klímaváltozás elleni harcnak.

„Felfoghatatlan a megszüntetése egyszerűen. A Főkert éppen olyan kulturális bázis, mint egy iskola vagy egy színház. Ez utóbbi kettőnél például nagyon nem szeretjük, ha fentről mondják meg, hogy ki legyen az igazgató vagy hatalmi szóval beleavatkozunk az érintettek megkérdezése nélkül az életükbe.” 

Megyeri Szabolcs, aki több mint 24 órás egyéni sztrájkot tartott tiltakozásul a Főkert központja előtt, azt az alapvető kérdést is feszegette, hogy 

mi lesz a vállalat vagyonával. 

Így írt erről: „egy költségvetés- és önállóságát vesztett alosztállyá silányítják a hazai díszkertész ágazat egyetlen szabad szemmel látható, féltve őrzött közjószágát.”

Milliárdos vagyonáról semmit sem tudni: keresztúri termesztőtelep, Tahi faiskola, ingatlanok és speciális eszközök garmadája. 

Az ATV-nek nyilatkozó Tüttő Kata főpolgármester-helyettes kevés konkrétumot mondott. Úgy fogalmazott, az „észszerűség érdekében döntöttek a társaságok összeolvadása mellett”, továbbá „megmarad a főkertes feladatok költségvetése, és a vagyonból is csak azt értékesítik, amit a cég nem kertészeti célra használt”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.