Kirúgták, visszaszavazták, megígérte, hogy lemond, de még hivatalban van

Már le kellett volna mondania posztjáról annak a DK-s Jószai Attilának, aki januárig Szigetszentmiklós alpolgármestere volt. A polgármester eltávolította, a képviselő-testület ősszel visszaszavazta. Jószai megígérte, hogy amennyiben elmaradt illetményét megkapja, maga mond le, de még hivatalban van.

Magyar Nemzet
2021. 09. 29. 14:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szivárványos koalíció széthullásának legjobb példája az, ami Szigetszentmiklóson a DK-s Jószai Attilával történik. 

Ő, amint azt a Magyar Nemzet megírta, Nagy János polgármester bizalmasa és támogatója volt egészen a 2019-es baloldali választási győzelemig, amikortól megromlott a kapcsolatuk. Számos vitát követően végül Nagy János idén januárban, a rendkívüli jogrend alatt ráruházott hatalommal, egyszemélyi döntéssel, váratlanul felmentette tisztségéből Jószait, aki a kormányhivatalhoz fordult jogorvoslatért. A hivatal kimondta, hogy jogsértés történt, és felszólította a polgármestert az alpolgármester visszahelyezésére, de ez nem történt meg egészen addig, míg a képviselő-testület legutóbbi ülésén döntésével erre nem kötelezte Nagyot. A szavazást nagyban befolyásolta az is, hogy a kormányhivatal időközben bíróságra vitte az ügyet.

Jószai Attila előre bejelentette, mivel amúgy sem képes már Nagy Jánossal érdemben együtt dolgozni, lemond maga. Visszahelyezéséhez két okból ragaszkodott: helyre akarta állítani saját presztízsét, illetve 

ragaszkodott ahhoz, hogy a jogsértő leváltása óta eltelt időre vonatkozó illetményét utólag megkapja. 

A testület tehát szeptember 13-án visszaszavazta a DK-s politikust, aki azóta nem mondott le. A Magyar Nemzet információi szerint az illetményét sem kapta meg, ez ügyben a jegyző a kormányhivatalhoz fordult.

Nem Jószai ügye az egyetlen furcsaság a szigetszentmiklósi közéletben. A Magyar Nemzet megírta, hogy a baloldali előválasztásra készülve 

Nagy János polgármester saját kampánykiadványát az önkormányzati újságba csomagolva, tehát az önkormányzat terjesztési hálózatát és pénzét használva juttatta el a szigetszentmiklósiakhoz. 

A helyi Fidesz–KDNP-frakció érdeklődésünkre úgy tájékoztatott, hogy ez ügyben írásban kértek magyarázatot a polgármestertől, de semmilyen válasz nem érkezett.

A jegyzőt viszont lapunk kereste meg, mivel a polgármesteri hivatal egyik jogásza, aki közalkalmazottnak minősül, saját közösségi oldalán biztatta a város lakóit az előválasztási részvételre, tehát nyilvánosan politizált. A jegyző nem adott választ arra, hogy indított-e vizsgálatot az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.