Kisoroszi: az agrárminiszter leállította a szigetcsúcsra tervezett beruházást

Hivatalosan szeptember 7-én kellett volna megkezdődnie Kisorosziban a szigetcsúcsra tervezett, civilek által erősen vitatott turisztikai célú fejlesztésnek. Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalán közölte, hogy utasítást adott a projekt leállítására és a rendelet módosítására.

Kerékgyártó György
2021. 09. 08. 13:09
null
2021.08.21. Kisoroszi A szigetcsúcson található camping, melyet a helyi polgármester jelentősen szeretne fejleszteni. Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pillanatnyilag úgy tűnik, a környezetvédelmi kérdések miatt aggódó civileknek lett igazuk Kisorosziban: Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalán jelentette be, hogy 

leállította a szigetcsúcsra tervezett turisztikai célú fejlesztést, éppen azért, mert egy 1997-ben elfogadott rendelet szerint nem garantált a Natura 2000 besorolású terület védelme. 

„Leállításra kerül a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett beruházás 1997-ben elkövetett adminisztrációs hibák miatt nem valósulhattak meg a természetvédelmi követelmények a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett fejlesztés kapcsán. Ezt nem lehet elfogadni! Utasítást adtam a rendelet módosítására. Az építkezés pedig leállításra kerül. A rendelet módosításának hatálybalépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusa jogilag egyértelműen megalapozottá válik” – fogalmazott a miniszter.

A szigetcsúcsot érintetlensége miatt szeretik a látogatók, ráadásul védett terület Fotó: Éberling András

Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, a kormány 2017-ben a turisztikai fejlesztések kiemelt helyszínévé tette a Dunakanyart, Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere pedig 2018-tól lobbizott azért, hogy a falu pénzt szerezzen helyi projektekre. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel folytatott egyeztetéseknek köszönhetően két lépcsőben összesen 370 millió forint érkezett az önkormányzat kasszájába strandfejlesztésre. Molnár Csaba exkluzív interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben elmondta, a beruházás célja, hogy a Kisorosziba látogató turisták számára olyan, a modern igényeknek megfelelő infrastruktúrát teremtsenek (csatornázás, wc-k, parkoló a falun kívül), amely egyben a szigetcsúcs környezeti védelmét is szolgálja. Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy helyi lakosok egy csoportja, amely petíciót is megfogalmazott a projekt ellen, azért aggódik, hogy a beruházás éppenséggel kárt fog okozni a védett területen, ráadásul még több látogatót vonz majd, ami már megterhelő lehet a kis zsákfalu számára.

A vitát az agrárminiszter utasítása döntötte el. Arra, hogy a szigetcsúcs ügye milyen indulatokat vált ki a településen, jó példa az, ami a Szeretem Kisoroszit Facebook-csoportban történt. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára egy nappal az agrárminiszteri döntés előtt közzétett egy posztot, amelyben közölte, javaslatot tett a kormánynak, hogy ne kezdődjön el a beruházás, mert a tapasztalatok szerint nem szolgálja a teljes lakosság érdekét. A posztot sokan lájkolták. Erre válaszképpen Schumayer Tamás, a polgármester tanácsadója, aki kommunikációs szakértőként is szerepel Molnár Csaba mellett, és az említett Facebook-csoport moderátora, lefényképezte a lájkolók névsorát, és ezzel a kommentárral tette közzé: „szép lett… a szigetorri projekt megállt. Szerintem végleg. A mellékelt képen azok, akiknek köszönhetjük.”
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.