Lovasi András sokallja a vezetéstől való kétéves eltiltását

Maradandó sérülést szenvedett egy rendőr Lovasi András hibájából, amiért 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték és két évre bevonták a jogosítványát. A Kossuth-díjas zenész az utóbbi mértékét nehezményezi és ügyvédjével együtt fellebbezett az ítélet ellen.

2021. 09. 20. 8:15
Lovasi Andrs
Kapolcs, 2014. július 29. Lovasi András Lackfi János versét énekli közös estjükön, a Kaláka udvarban, a 24. Mûvészetek Völgye fesztiválon Kapolcson 2014. július 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lovasi András megfellebbezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) perújítási eljárásban hozott ítéletét, melyben 600 ezer forint pénzbüntetésre és két év gépjárművezetéstől eltiltásra ítélte őt, írta meg elsőként a Közlekedésbiztonság című szakportál. A Kossuth-díjas zenész-énekes két és fél éve közlekedési balesetet okozott, amiben két rendőr megsérült, egyikük az ítélet szerint maradandó egészségkárosodást szenvedett. A művész és védője, Borbély Zoltán túlzónak tartja az eltiltás kétéves mértékét, mondván: Lovasi András közlekedési előélete makulátlan volt, korábban soha nem okozott balesetet, nem követett el szabálysértést sem. Ott és akkor néhány pillanatra kihagyott a figyelme, és egy amúgy szokványosnak nem nevezhető kereszteződésben, forgalmi szituációban hibázott.

Lovasi András 2019. március 27-én délután Budapesten, a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződésében okozott balesetet. Mint a vizsgálat később kétséget kizáróan bizonyította: már négy másodperce piros volt a lámpa, amikor Lovasi a Dózsa György útról csaknem 50 km/h sebességgel a Damjanich utcába fordult. A Kispál és a Borz egykori, a Kiscsillag együttes jelenlegi frontembere a piroson áthajtva nekiütközött egy szabályosan kanyarodó rendőrautónak, amely az ütközés hatására megpördült és belecsapódott egy másik vétlen járműbe. A balesetben két rendőr sérült meg. A szakportál kiemeli, hogy Lovasi a baleset helyszínén azonnal elismerte felelősségét. 

A bírósági eljárás első körében tárgyalás mellőzésével 225 ezer forint pénzbüntetésre és egy év gépjárművezetéstől eltiltásra ítélte a zenészt a bíróság, de Lovasi és akkori védője nem fogadta el az ítéletet. Tárgyalás megtartását kérték. Ám még mielőtt a tárgyalásra sor kerülhetett volna, elkészült az orvos szakértői vélemény arról, hogy a balesetben súlyosabban megsérült rendőr nem súlyos, hanem maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett. Lovasi és védője ekkor visszavonta a tárgyalás tartására tett indítványát, így a 225 ezer forint pénzbüntetést és egy év eltiltást kimondó ítélet 2021. február elsején jogerőre emelkedett.

A vádat képviselő ügyészség azonban az új bizonyítékra, azaz a maradandó sérülést megállapító igazságügyi orvos szakértői véleményre hivatkozva perújítást kért. A perújítási eljárásban aztán a bíróság első fokon már 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta Lovasit és két évre eltiltotta a gépjárművezetéstől. A vádlott és védője háromnapi gondolkodási időt kért, végül úgy döntöttek, megfellebbezik az ítéletet.

Lovasi számára az eltiltás jelentette a nagyobb büntetést, ami egy interjúból derült ki. Borbély Zoltán szerint az ítéletnek éppen ez az a része, ami megalapozottan mondható eltúlzottnak. Ugyanakkor elmondása szerint más oka is van a fellebbezésnek.

Eddig nem volt lehetőségünk kérdéseket feltenni a szakértőnek, aki a súlyosabban sérült rendőr állapotával kapcsolatban kimondta a maradandó fogyatékosságot. Szeretnénk pontosan látni, hogy ez mit jelent ténylegesen. Két, jogi értelemben maradandó fogyatékossággal élő ember életminősége között akár jelentős különbségek lehetnek 

– mondta az ügyvéd a szakportálnak. Az sem kizárt, hogy a védelem esetleg egy új orvos szakértő kirendelését indítványozza majd, hiszen álláspontjuk szerint a maradandó fogyatékosság mibenléte perdöntő kérdés az ügyben. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.