Nemzetközi színtérre lépett a KINCS

Az UIC Barcelona Családtudományi Intézetének igazgatója megtiszteltetésnek tartja, hogy ők az első olyan nemzetközi egyetem, amellyel a KINCS együttműködési megállapodást kötött.

Magyar Nemzet
2021. 09. 22. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) együttműködési megállapodást kötött az Universitat International de Catalunya (UIC) Családtudományi Intézetével, és így nemzetközi porondra lépett – jelentett be Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiáért és koordinációért felelős államtitkára szerdán.

Közölte, a KINCS feladata többek között, hogy a családtámogatásokkal összefüggő jó gyakorlatokat hozza haza.

Ekler Gergely elmondta, büszkeségre ad okot, hogy Magyarország a GDP-jének csaknem öt százalékát fordítja családtámogatásra. A kormány a családi élet sok pontján képes támogatást nyújtani – tette hozzá – , példaként a gyermekvállalást, a családi adózást, az otthonteremtést és a nagycsaládosok autóvásárlását említve.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke jelezte, hogy az intézet már több hazai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást. A szerdán aláírt megállapodás részeként a felek vállalják, hogy közös kutatásokat folytatnak, egymás kiadványaiban publikációkat jelentetnek meg – sorolta a KINCS elnöke. Fűrész Tünde ugyanakkor kiemelte, 

a katalán egyetemen már 2004 óta olyan családtudományi képzések folynak, amelyeket a magyar felsőoktatásba is át tudnak ültetni.

A KINCS elnöke arról is beszámolt, hogy az intézet idén novemberben szervezi meg ismét a Családi Értékek Nemzetközi Hálózatát, amelyre 31 országból várnak szakértőket. Az eseményen a barcelonai egyetem is részt vesz.

A sajtótájékoztató végén Fűrész Tünde (b) és Montserrat Gas Aixendri (j) írta alá a két intézmény nevében az együttműködési megállapodást. Fotó: KINCS

Montserrat Gas Aixendri, az UIC Barcelona Családtudományi Intézetének igazgatója elmondta, az intézet 2004 óta működik Spanyolországban, és országos szinten ez az egyetlen intézmény, amely családpolitikával kapcsolatos kutatásokkal foglalkozik.

Megtiszteltetésnek tartja, hogy ők az első olyan nemzetközi egyetem, amellyel a KINCS együttműködési megállapodást kötött.

Magyarországon kiemelkedő munka folyik a családpolitika terén; számukra Nyugat-Európában furcsa megtapasztalni, hogy most Magyarországtól kell tanulniuk, hogy ezen a téren milyen intézkedéseket kell hozni, hogyan lehet átvészelni ezeket a zord demográfiai időket – fogalmazott az intézet igazgatója.     

Montserrat Gas Aixendri úgy gondolja, sokat kell tanulniuk Magyarországtól és a családpolitikáról hozzá hasonlóan gondolkodó országoktól, szemben azokkal, akik a bevándorlási politika mellett tették le a voksukat.

A sajtótájékoztató végén Fűrész Tünde és Montserrat Gas Aixendri írta alá a két intézmény nevében az együttműködési megállapodást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.