időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo
Nyolc uniós tagállam állapodott meg a családközpontú szemlélet képviseletéről

Novák Katalin: A családnak nincs alternatívája

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth Rádió
2021.09.26. 08:27 2021.09.26. 14:53
Novák Katalin: A családnak nincs alternatívája

A családnak nincsen alternatívája, a demográfiai problémákkal pedig foglalkozni kell, amelyekre nem a tömeges bevándorlás a megoldás, hanem a családok támogatása. Ezt közösen állapították meg a demográfiai csúcs résztvevői és egy nyilatkozatot is kiadtak – mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. 

A részt vevő állam- és kormányfők között konkrét megállapodás is született, amelyben kimondták, hogy a családok támogatása kiemelten fontos és a demográfiai problémát családtámogatásokkal is meg lehet oldani, valamint hogy az európai uniós forrásoknál a demográfiai típusú kihívások kezelésére is kell támogatást adni

– emelte ki a miniszter. Novák Katalin hozzátette: nyolc európai uniós ország kormányzati képviselői állapodtak meg abban, hogy a családközpontú értékeket közösen képviselni fogják az unióban – tette hozzá. 

Novák Katalin szerint 2015 óta számos ország csatlakozott a magyar családbarát szemlélethez
Fotó: Máthé Zoltán

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit üzen azoknak az embereknek, akik úgy érzik, hogy a nyugati, családellenes mainstreammel szemben gyengék, és félnek szembemenni ezzel az áramlattal, Novák Katalin úgy reagált: két napig telt házas érdeklődés volt a budapesti demográfiai csúcson, amely erődemonstrációnak is felfogható. – Nemcsak politikusok, de családszervezetek, társadalomtudósok és a vállalati szféra képviselői is jelen voltak – mutatott rá. 

A miniszter elmondta: a magyar kormány tizenkét éve dolgozik a családokért, amelynek köszönhetően komoly esély van arra, hogy valódi demográfiai fordulatot érjenek el. 

– Ennek megvalósulásához azonban két-három évtizedre is szükség lehet, mert ha most letérünk erről az útról, semmissé válhat minden, amit eddig tettünk a családok támogatásáért – fogalmazott Novák Katalin. 

A miniszter kiemelte: az erődemonstráció nem pusztán Közép-Európáról szólt, hiszen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök aláírása is ott volt a közös nyilatkozaton, valamint ott volt Mike Pence, az USA korábbi alelnöke is, aki a leghatározottabban állt ki a családi értékek mellett és elismerően beszélt a magyar családpolitikáról. 

– Míg 2015-ben egyedül érezhettük magunkat mi, magyarok, ma már ott volt nyolc-kilenc európai uniós tagállam, ami egy nagyon komoly változás – hangsúlyozta Novák Katalin, majd hozzátette: ne féljen senki, aki nem a mainstreamhez tartozik, mert a családnak sosem lesz alternatívája.

A miniszter leszögezte: Magyarország nem akar leckét adni a világnak, hanem jó gyakorlatokat megosztani a demográfiai problémát megoldani kívánó országokkal. Emlékeztetett: sok jó tapasztalatot hallhattak, mint például a szlovákok gyakorlatát, akik a nyugdíjak megállapításakor is támogatják a több gyermeket felnevelő anyákat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.