időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo
A belvárosi polgármester visszautasítja a baloldali lap földvásárlással kapcsolatos rágalmait

Szentgyörgyvölgyi Péter: Nincsen mit titkolnom!

Nagy Orsolya
2021.09.14. 19:42 2021.09.14. 19:49
Szentgyörgyvölgyi Péter: Nincsen mit titkolnom!

– A vagyonnyilatkozatomat mindig a szabályoknak megfelelően benyújtottam, teljes részletességgel, mindenre kiterjedően, akár tizenkét oldalas bevallás formájában, hiszen nincsen mit titkolnom – reagált a Magyar Nemzet megkeresésére Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere. A 24.hu kérdőjelektől hemzsegő, ám bizonyítékokat mellőző cikke nyomán a Momentum rendőrségi feljelentést tett a kormánypárti városvezető ellen, az MSZP pedig a fővárosi bizottság elé vinné a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatának a vizsgálatát. A baloldali újság bizonyítékok nélkül azt állította: Szentgyörgyvölgyi megduplázta földbirtokait a Bakonyban, de ők nem találják közel harminchektárnyi terület pénzügyi fedezetét.

– A Belvárost eddig sikerült távol tartani a politikai csatározásoktól. Most az ellenzék fel akarja dúlni a nyugalmunkat, bele akar rángatni minket a nyilvánvalóan érdektelen és sikertelen előválasztási kampányába. Ezért támadnak engem. A jelenlegi helyzetben nem előválasztási kampányra, hanem nyugalomra és kiegyensúlyozott városüzemeltetésre van szüksége a kerületnek – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Szentgyörgyvölgyi Péter. A belvárosi polgármestert a 24.hu vádolta meg azzal, hogy a vagyonnyilatkozatában  feltüntetett 30 hektár területnek a polgármester fizetése alapján nem találják a fedezetét. Ami fontos lehet: Szentgyörgyvölgyi tagja két olyan felügyelőbizottságnak is, amiért nem veszi fel a tiszteletdíjat, tehát azt nem lehet elmondani a polgármesterről, hogy a hivatásával összeférhetetlen javakban kívánna részesülni. Ezért a botrányoktól mentesen élő Szentgyörgyvölgyi értetlenül áll a 24.hu találgatásokra épített vádjai előtt.

Sem a kerületben, sem máshol nem volt titok a családunk több évtizedre visszanyúló bakonybéli kötődése, ami minden egyes vagyonnyilatkozatomban egyértelműen szerepel és nyomon követhető. A vagyonnyilatkozatomat mindig a szabályoknak megfelelően benyújtottam – ahogy a sajtó is megírta – teljes részletességgel, mindenre kiterjedően, akár 12 oldalas bevallás formájában, hiszen nincsen mit titkolnom

nyilatkozta lapunknak a polgármester, aki hozzátette: a politikai csatározásoktól, ahogy eddig, úgy a továbbiakban is elhatárolódik, ezért nem kívánja azzal segíteni az ellenzék kampányát, hogy reagáljon a vádaskodásaikra.

– Én inkább a belvárosiakkal közös sikereinkre, a fejlesztéseinkre, az V. kerületiekért végzett munkámra összpontosítok, ahelyett hogy mások lejáratásából próbálnék előnyt kovácsolni magamnak. Ezzel a magam részéről egyszer s mindenkorra lezártnak tekintem ezt az ügyet – mondta a Magyar Nemzetnek Szentgyörgyvölgyi Péter. 

A 24.hu feltételezése szerint az elmúlt években Szentgyörgyvölgyi nagyságrendileg 20 millió forint értékben vásárolhatott földet, noha csak tippelt árakkal és a polgármester havi bevételével tudtak kalkulálni. Tehát feltételezésekre hivatkozva állították, hogy Szentgyörgyvölgyinek a vagyonnyilatkozata alapján nem lehetett elég fedezete a földvásárlásra. A lap is megjegyzi: természetesen adódhatnak olyan bevételei egy politikusnak, amelyek nem feltétlenül jövedelemből származnak, és emiatt nem kell feltüntetni őket a vagyonnyilatkozatban. Örökölhet, családi ajándékot kaphat, nyerhet esetleg szerencsejátékon.

Ám a légből kapott feltételezésekre ráharaptak a baloldali előválasztáson viaskodó politikusok is. Az MSZP V. kerületi önkormányzati képviselői kezdeményezik Szentgyörgyvölgyi vagyonnyilatkozatának vizsgálatát. Az ellenzéki politikusok a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottságához fordulnak. Érdekes lehet, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter a 2019-es polgármesteri választáson a dúsgazdag Tüttő Katát győzte le. Az MSZP-s főpolgármester-helyettes legutóbbi vagyonnyilatkozatában 15 ingatlant tüntetett fel, mindezt eddig soha, senki sem kérdőjelezte meg, hogy volt-e rá fedezete. Az előválasztási versengésben a Momentum még továbbment: a párt bejelentést tett a rendőrségnél, közlésük szerint így akarják elérni, hogy a NAV vagyonosodási vizsgálatot indítson a fideszes polgármester ellen. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.