Biztonságos a Paks II fejlesztés

Az atomerőmű hűtése és a keletkező hulladék tárolása is biztonságosan megoldható lesz.

Magyar Nemzet
2021. 10. 04. 11:49
null
Paks, 2011. március 7. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség továbbképzésen részt vevő munkatársai tanulmányozzák az atomerőmű I-es blokkját. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresztes László Lóránt napirend előtt arról beszélt hétfőn a parlamentben, hogy a hatóság a múlt héten, az elbírálás határidejének lejártakor nem adta ki a Paks II projekt létesítési engedélyét, ehelyett pótlást kért. Az LMP frakcióvezetője szerint aktív törészóna fölött épülne az atomerőmű, amelynek átadása jelentősen csúszni fog. 

Válaszában Kovács Pál arról beszélt, hogy Paks II hűtése megoldható lesz. Kiemelte: az atomenergia törvény alapján a parlament dönthet majd egy esetleges élettartam-hosszabbításról Paks I kapcsán. A radioaktív hulladék elhelyezéséről azt mondta: hazánk kiváló példát mutatott erre, amikor létrehozta az ezt szolgáló létesítményt. Kovács Pál hangsúlyozta, a paksi telephely nem épült veszélyes helyre, ott esetleges földrengések sem képesek olyan változást okozni, ami árthatna az atomerőműnek.

Borítókép: Koszticsák Szilárd/MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.