Deák Dániel: Gyurcsány nyeri az előválasztást

Az újbaloldali elit erőfeszítései ellenére nem sikerült megszabadulnia Gyurcsány Ferenctől – írta elemzésében Deák Dániel. A XXI. Század vezető elemzője szerint Márki-Zay Péter előtérbe kerülése is a DK vezérének kedvez, hiszen a kormányfő-jelölt frakció és párt híján könnyen irányítható, súlytalan politikusnak számít.

Magyar Nemzet
Forrás: XXI. Század Intézet2021. 10. 11. 12:05
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2021. augusztus 29. Gyurcsny Ferenc, a prt elnke, volt szocialista miniszterelnk beszdet mond a Demokratikus Koalci (DK) XI. kongresszusn s ellenzki elvlasztsi kampnynyit rendezvnyn a Kongresszusi Kzpontban 2021. augusztus 29-n. MTI/Mohai Balzs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újbaloldali és liberális politikai elit tagjai már egy évtizede azon dolgoznak, hogy megszabaduljanak az úgynevezett „Gyurcsány-problémától” a baloldalon, az előválasztást is ezért találták ki. Ez azonban nem sikerül nekik, sőt: Gyurcsány Ferenc pozíciói minden eddiginél erősebbek lettek, az újbaloldal sokáig sztárolt politikusa, Karácsony Gergely pedig elbukott – írta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a kutatóközpont honlapján. Szerinte 

Márki-Zay Péter előtérbe kerülése is Gyurcsánynak kedvez, hiszen ha nem a felesége lesz végül a közös miniszterelnök-jelölt, akkor egy olyan személy kerül az élre, akinek nincsen pártja, de még frakciója sem lesz a parlamentben, így könnyen irányítható, súlytalan politikusnak számít.

 – Hiába nincsen vége tehát még a baloldali előválasztási kampánynak, már most kijelenthető, hogy annak a legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc és a DK, az újbaloldali politikai erők pedig eljelentéktelenedtek, Karácsony Gergely szintén egy gyenge, bukott politikus lett, míg pár hete még az újbaloldal nagy reménységének számított – jelentette ki elemzésében a politológus.

Deaák Dániel úgy vélte, Gyurcsány Ferenc leszámolt az összes komolyabb ellenfelével az előválasztás során: Jakab Péter, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely is bukott politikus lett, Fekete-Győrt még a saját pártja is leváltotta. – Innentől kezdve a Gyurcsány-házaspáron kívül egyetlen egy jelentősebb politikus sincsen a baloldalon – jelezte. Az elemző Márki-Zay Pétert pedig egy súlytalan, párt nélküli politikusnak nevezte, akinek szerinte várhatóan még frakciója sem lesz a parlamentben, így 

egy pillanat alatt elmozdítható, egy esetleges baloldali győzelem után – ha egyáltalán a parlamenti többség megválasztja – egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal könnyen lecserélhető.

 – Gyurcsánynak tehát innentől kezdve már szinte mindegy a végkimenetel, ő a legnagyobb nyertese az egész előválasztásnak, miközben azt éppen ellene hozták létre korábban – érvelt az elemző. Deák Dániel szerint az egyéni jelöltek száma is igazolja mindezt, ebből pedig a Demokratikus Koalíciónak van a legtöbb, de a baloldal számára biztosan nyerhető körzetek esetében is elsöprő a DK fölénye. – Gyurcsány Ferenc ráadásul tovább erősítette a pozícióit azzal, hogy a Jobbikkal látványosan kiegyezett, a meggyengült Jakab Péter által vezetett párt a parlamentben is várhatóan Gyurcsányékkal működik majd együtt. Innentől kezdve a baloldalon belül a DK–Jobbik-koalíciónak többsége van – idézte fel az elemző. Arról is bővebben beszélt, hogy Karácsony bukott politikussá vált, hiszen miközben az újbaloldal nagy reménysége volt, ma már elutasítottsága Dobrev Kláráénál is nagyobb. – Ez azért is fontos, mert a fővárosban már eddig is a DK befolyása alatt állt, de innentől kezdve már minimális ellenállást sem tud majd felmutatni Gyurcsányékkal szemben. Ez azt jelenti, hogy Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettesnek nagyobb súlya lesz majd a fővárosi folyamatok alakításában, mint Karácsony Gergely főpolgármesternek – közölte a vezető elemző. Emlékeztetett arra, hogy 

a bukott Karácsony Gergely ráadásul még arra sem volt képes, hogy a saját szövetségeseit beállítsa az általa támogatott Márki-Zay mögé, még a szóvivője, Barabás Richárd is inkább Dobrev Klárára szavazott, de az MSZP-s politikusok többsége is várhatóan a DK-s jelölt mögé áll be. 

– Ugyancsak nem támogatja az Oszkó Péter, korábbi baloldali miniszter által csak „futóbolondnak” nevezett Márki-Zay Pétert az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd sem. Ez nemcsak azt jelzi, hogy Karácsony Gergely elbukott, de azt is, hogy még a saját politikai közösségének a támogatását és lojalitását is elveszítette – tette hozzá Deák Dániel. 

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.