időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo
Újra kísért a szocialista–szabad demokrata szellem vasútja

Dobrev panoptikuma

Bákonyi Ádám
2021.10.13. 05:45 2021.10.13. 21:24
 Dobrev panoptikuma

Egyfajta erődemonstrációként közzétette nem DK-s támogatói névsorát Dobrev Klára. A lista joggal nevezhető a 2010 előtti világ panoptikumának, hiszen számos MSZP-s politikus mellett szerepel rajta Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori elnöke, Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester, Göncz Kinga, a Medgyessy-kormány minisztere, Göncz Árpád lánya, vagy éppen Juszt László újságíró. Dobrev egyvalakit, éppen legfőbb támogatóját azonban nem említette: Gyurcsány Ferencet. Mindeközben Dobrev Klára és Márki-Zay Péter kölcsönösen vádolják egymást azzal, hogy lejárató kampányt folytat a másik ellen.

Hiába kérte Karácsony Gergely korábbi támogatóitól, hogy visszalépése után álljanak be Márki-Zay Péter mögé, szavai olyannyira süket fülekre találtak, hogy sokan demonstratívan Dobrev Klára mellett tették le a voksukat. Ezt lovagolta meg a DK miniszterelnök-jelöltje, aki tegnap egyfajta erődemonstrációként közösségi oldalán közzétette a nem pártjába tartozó támogatói névsorát. 

Akinek nem mondják ki a nevét

„Nemcsak DK-sok állnak mögöttem, hanem nagyon sokan mások is: baloldaliak, szocialisták, zöldek és liberálisok! Soruk épp olyan sokszínű, mint Magyarország. Közülük sokan nem rám szavaztak az első fordulóban, a második fordulóban azonban úgy érezték, hogy engem szeretnének az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltjeként látni” – írta Dobrev Klára. 

A lista joggal nevezhető a 2010 előtti világ panoptikumának, így választ arra a kérdésre is, hogy Dobrevvel vajon Gyurcsány Ferenc gyászos kormányzása térne-e vissza. Nem véletlen, hogy Dobrev Klára egyvalakit, éppen legfőbb támogatóját nem említette: a férjét. 

Szerepel ugyanakkor a névsorban számos egykori és jelenlegi szocialista prominens, így Nemény András, Szombathely polgármestere, Gőgös Zoltán, a párt volt elnökhelyettese, Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, Horváth Csaba, Zugló polgármestere, Nyőgéri Lajos, Pécs alpolgármestere, Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, illetve Teleki László, az MSZP nemzetiségi tagozatának elnöke.  

Karácsony emberei

Valódi fricskaként megtalálhatók rajta Karácsony Gergely saját párttársai is, mint Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, vagy Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja, a VIII. kerület alpolgármestere. Dobrev Klára mögött állnak továbbá az egykori SZDSZ emblematikus politikusai, közéleti személyiségei: Demszky Gábor volt főpolgármester, Kuncze Gábor, a párt egykori elnöke, Vásárhelyi Mária szociológus, Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke, Bruck Gábor kommunikációs és médiaszakember, korábban Demszky tanácsadója, illetve Balázsovits Lajos színművész, színigazgató. Inkább a liberális oldalt erősíti továbbá Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, illetve Göncz Kinga volt külügyminiszter, Göncz Árpád köztársasági elnök lánya is. A média vonalán pedig olyan régi, kipróbált emberek állnak Dobrev mögött, mint Simkó János, aki 1986–2001 között a Magyar Rádió főmunkatársa, majd elnöke, 2002–2003 közt pedig a Klubrádió programigazgatója volt, illetve Juszt László újságíró.

Ki, kit járat le?

Mindeközben Dobrev Klára és Márki-Zay Péter kölcsönösen vádolják egymást azzal, hogy lejárató kampányt folytat a másik ellen, ezzel pedig a baloldali összefogás sikerét  kockáztatja. A DK miniszterelnök-jelöltje szerint az előválasztás első fordulójában és az azt megelőző kampányban egy nagyon tisztességes versengést láthattunk a pártoktól és a jelöltektől, és bár „volt odamondogatás”, az mégsem lépte túl a demokratikus verseny határait. – Ezt a tisztességes versengést a második forduló kezdetére Márki-Zay Péter alig pár nap alatt Trump-típusú élet-halál harccá változtatta. Megjelent a gyűlölködés, a hazug lejáratókampány, a hazaárulózás. 

– Ez a kampány már nemcsak engem próbál lejáratni – az nem igazán zavarna –, hanem szétveri az ellenzéki összefogást is, ami épp a jövő évi győzelem garanciája lehetne

– mondta Dobrev Klára. Szerinte ez a viselkedés ma az ellenzéki összefogásra leselkedő legnagyobb veszély. – Aki ezt csinálja, az nemhogy áprilisig, de még decemberig sem fogja tudni egyben tartani az ellenzéki összefogást – jelentette ki. 

– Az összefogás sikere érdekében Dobrev Klára fejezze be a lejáratókampányát, és ne állítson valótlanságokat – reagált Márki-Zay Péter közösségi oldalán. Mint írta, „végtelenül méltatlannak tartom Dobrev Klára eddig sikeresen felépített kampányához azt a hazug gyűlöletkampányt, amelyet most folytat ellenem a sajtó és a közösségi média felületein”.  – A hazug támadássorozattal, amely immár a legszűkebb családi és magánéletemet, feleségemet és gyermekeimet sem kíméli, 

a DK kampánycsapata valójában arról a hírről akarja elterelni a figyelmet, hogy a tegnapi napon egy újabb komoly közvélemény-kutatás bizonyította, hogy ha az ellenzék az én jelöltségemmel indul Orbán Viktor ellen, akkor együtt győzni tudunk,

ha azonban Dobrev Klára lesz a közös jelölt, Orbán maradna a miniszterelnök – fogalmazott Márki-Zay.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.